Föräldraskap i Sverige

Örebro län har beviljats medel för implementering av programmet ”Föräldraskap i Sverige” – ett led i utvecklingen av stödet till nyanlända föräldrar.

I länet samverkar länets kommuner, regionen och ideell sektor kring regerings mål att alla föräldrar i Örebro län ska ha tillgång till råd och stöd i sitt föräldraskap – vart man än bor i länet. Nästa steg i samverkansarbetet är att utveckla stödet till nyanlända föräldrar och det är därför jätteroligt att kunna informera om att Örebro län har beviljats 37a medel för implementering av samhällsorienteringsprogrammet ”Föräldraskap i Sverige”. Ett program som riktar sig till  nyanlända och asylsökande föräldrar/vårdnadshavare.

Syftet med programmet är att föräldrarna ska få mer information om områden som är viktiga för familjelivet i Sverige. Innehållet är baserat på FN:s barnkonvention, forskning och lagstiftning, liksom kartlagda behov hos nyanlända föräldrar. Programmet tar upp hur det är att vara familj i ett nytt land, föräldrars rättigheter och skyldigheter, jämställdhet och hur t.ex. förskola, skola och vård fungerar. Första steget under hösten blir att ta fram en organisation för Föräldraskap i Sverige i varje kommun och rekrytera gruppledare. Nästa steg handlar om gruppledarutbildning för att kunna erbjuda nyanlända föräldrar att delta i programmet.

Läs mer om programmet här

Sidan granskades den 30 juni 2020

Innehållsansvarig: Ann-Louise Gustafsson