Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Familjerådgivarens bästa tips för en skön sommar

Publicerad: 2024-07-02 12:00

Cecilia Jakobsson är chef och rådgivare på familjerådgivningen i Örebro. Här är hennes fem bästa tips för en bra sommar med familjen, och i parrelationen.

Cecilia Jakobsson är verksamhetschef och rådgivare på Familjerådgivningen i Örebro.

Plocka bort så många "måsten" som möjligt, det är ett av tipsen från Cecilia Jakobsson på Familjerådgivningen.

1.       Bästa sättet att få till en bra ledighet för alla i familjen är att sätta sig ner tillsammans och diskutera förväntningarna  - och farhågorna inför sommaren. Ska vi åka bort? Ska vi vara hemma? När ska vi göra saker tillsammans? Boka in saker ni kommer överens om i en almanacka så att det blir tydligt för alla.

2.       Alla par behöver partid och lever ni med barn – boka in partid om det så bara är att sitta på balkongen, ta en promenad eller laga middag tillsammans. Partid handlar inte bara om sex utan om att vara intresserad av varandras tankar och funderingar och fylla på varandras ork.

3.       Försök att plocka bort ”måsten” – vi har ofta fullt i påsen för ”måsten” hela tiden. Man måste inte ha kvarterets snyggaste trädgård eller balkong eller vara med familjen eller släkten hela tiden. Det är okej att låta gräset växa och göra saker själv eller bara några stycken.

4.       Olösta konflikter, problem med ekonomi, spänningar i familjen? Försök att jobba på lösningsförmågan när ni har tid. Prova olika strategier, vrid och vänd på problemen och var intresserad av hur den andre tänker. Tänk inte på vem som har rätt utan hur ni löser problem tillsammans.

5.       Under sommaren kan man också ha olika förväntningar på sex och intimitet. Se till att skapa lugn omkring er – i lugnet föds lusten. Försök att få till fler stunder som kan leda till intimitet. Tänk också på att ge omsorg och kärlek på annan nivå – visa att du vill den andre väl. Ge en kram som tröst, ge fysisk beröring som inte behöver vara sexuellt laddad

Familjerådgivningen har verksamhet i Hallsberg, Karlskoga, Lindesberg och Örebro. Här hittar du mer information och bokningsformulär!

 

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 2 juli 2024