Du är på Region Örebro läns webbplats.
Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden.
Här hittar personal inom vård och omsorg relevant vårdrelaterad information, regionala riktlinjer, rutiner och styrande dokument.
Region Örebro läns webbplats för dig som arbetar med regional utveckling i Örebro län.
Ring vår växel 019 - 602 10 00
019 - 602 10 00
Inkommande e-post till regionen@regionorebrolan.se tas emot av registrator vid det centrala diariet.
Därför kan vi inte svara på frågor om:
Vi kan inte garantera säkerheten för e-post, skicka därför aldrig konfidentiella uppgifter via e-post utan använd istället tjänsten 1177 Vårdguidens e-tjänster där du kan nå vården.
Information som sänds med e-post hanteras enligt samma offentlighets- och sekretessregler som för post via brev. Det betyder att de handlingar som kommer in är allmänna och diarieförs enligt gällande regler och bevaras för framtiden.
regionen@regionorebrolan.se
Region Örebro länBox 1613701 16 Örebro
Eklundavägen 1702 17 Örebro
access_time Publicerad: 2022-05-09 08:26
Många länsinvånare har hämtat ett covid-test från lådor runt om i länet och registrerat sitt test via 1177.se. Nu testar Region Örebro län en liknande procedur för egenprovtagning för klamydia och gonorré. Först ut att erbjuda möjligheten är ungdomsmottagningarna i länet.
- Nu kan ungdomar hämta testkit för klamydia/gonorré från lådor som finns på alla våra ungdomsmottagningar i länet. Det enda som krävs är en giltig e-legitimation för att kunna logga in på 1177.se och registrera sitt test där när man tagit det, säger Karin Johansson, enhetschef ungdomsmottagningen.
Den tekniska lösningen för att invånare själva ska kunna registrera test via 1177.se etablerades när Region Örebro län införde lådor med covidtest i maj 2021. Hela proceduren innebär att invånaren själv hämtar, tar, registrerar och lämnar in sitt test.
- Erfarenheterna av att tillgängliggöra testning på det sättet är goda och därför vill vi nu utöka vårt erbjudande om självtestning genom att erbjuda samma enkla tillvägagångssätt för klamydiatestning, säger Martin Sundqvist, överläkare Klinisk mikrobiologi.
Som tidigare kan man även boka tid på mottagning eller beställa hem ett test för klamydia/gonorré via 1177.se. Lådorna blir ett komplement för att ytterligare tillgängliggöra testningen för klamydia/gonorré.
- Det är mycket positivt att tillgängligheten till självtest ökar. Samtidigt finns det vissa situationer där ytterligare provtagning kan behövas. Om man exempelvis har symtom på en könssjukdom, eller om man har haft oskyddat sex utomlands rekommenderas man kontakta sin ungdomsmottagning, vårdcentral eller STI-mottagningen på USÖ för bedömning, säger Lisa Vennberg biträdande smittskyddsläkare.
Ungdomsmottagningen vänder sig till personer upp till 22 år.
- Vi börjar pilottesta med ungdomsmottagningen. Ambitionen är att inom kort kunna erbjuda lådor med klamydiatester på fler håll i länet, även för äldre invånare, säger Angelika Skeppstedt, enhetschef Smittskydd & Vårdhygien.
Klamydia är vanlig könssjukdom. Klamydia känns inte alltid och det kan vara så att man inte märker om man fått det. Därför är det viktigt att testa sig om man haft oskyddat sex. Klamydia behandlas med antibiotika.
Läs mer om klamydia på 1177.se
Gonorré är en mindre vanlig könssjukdom men som ökar i förekomst. Precis som vid klamydia kan man ibland vara smittad utan at man märker det. Därför är det viktigt att testa sig om man haft oskyddat sex. Gonorré behandlas med antibiotika.
Läs mer om gonorré på 1177.se
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Tack för ditt inskick
Vill du skicka lite återkoppling kring vad vi kan göra bättre så kan du göra det här.
Senast uppdaterad: den 9 maj 2022