Du är på Region Örebro läns webbplats.
Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden.
Här hittar personal inom vård och omsorg relevant vårdrelaterad information, regionala riktlinjer, rutiner och styrande dokument.
Region Örebro läns webbplats för dig som arbetar med regional utveckling i Örebro län.
Ring vår växel 019 - 602 10 00
019 - 602 10 00
Inkommande e-post till regionen@regionorebrolan.se tas emot av registrator vid det centrala diariet.
Därför kan vi inte svara på frågor om:
Vi kan inte garantera säkerheten för e-post, skicka därför aldrig konfidentiella uppgifter via e-post utan använd istället tjänsten 1177 Vårdguidens e-tjänster där du kan nå vården.
Information som sänds med e-post hanteras enligt samma offentlighets- och sekretessregler som för post via brev. Det betyder att de handlingar som kommer in är allmänna och diarieförs enligt gällande regler och bevaras för framtiden.
regionen@regionorebrolan.se
Region Örebro länBox 1613701 16 Örebro
Eklundavägen 1702 17 Örebro
access_time Publicerad: 2022-03-24 17:59
Förgiftningsolyckor med receptfria smärtstillande läkemedel ökar bland ungdomar i 10–19-årsåldern. ”Överdosering med paracetamol kan innebära livsfara”, berättar Maria Palmetun Ekbäck, verksamhetschef på Läkemedelscentrum.
Förgiftningsolyckor har ökat och den största ökningen är gruppen unga flickor, med en särskild ökning i mellanstadieåldern.
De vanligaste smärtstillande läkemedlen involverade i förgiftningar och tillbud innehåller paracetamol och ibuprofen.
– Vid förgiftning krävs akut behandling för att inte bestående och livshotande leverskada ska uppstå, säger Maria Palmetun Ekbäck.
Paracetamol ingår exempelvis i de receptfria läkemedlen Alvedon, Panodil, Pamol, Paracut och Paracetamol. För att minska risken för förgiftning har man begränsat mängd och förpackningsstorlek vid receptfri försäljning.
– Trots åtgärder som vidtagits för att minska tillgängligheten har vi sett att förgiftningstillbuden har ökat. Ökningen är störst hos unga flickor, med en särskild ökning i mellanstadieåldern, säger hon.
De flesta frågor till Giftinformationscentralen under förra året gällde överdosering av läkemedel. En majoritet av frågorna gällde intag i självdestruktivt syfte där en oroande ökning noteras hos flickor i åldrarna 10–14 år. Motsvarande ökning sågs inte hos pojkar.
– Det är viktigt att prata med barn och unga om att paracetamol kan vara livsfarligt vid överdosering, även vid relativt liten överdosering. Om man intagit maxdos paracetamol innebär extra tabletter inte ytterligare smärtstillning utan bara risk för leverskada, säger hon.
Hon poängterar att det är viktig att vara noggrann med att förvara läkemedel och speciellt paracetamol oåtkomligt för barn och unga. Särskilt i ljuset av en ökande psykisk ohälsa hos unga flickor.
– Det dröjer ända upp till 25–30-årsåldern innan de delar i hjärnan som möjliggör konsekvenstänkande är helt färdigutvecklade. Vi behöver därför alla hjälpas åt att skydda våra unga från att genom en impulshandling utsätta sig för livsfara, exempelvis genom överintag av paracetamol som kan ge bestående leverskada, avslutar hon.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Tack för din återkoppling!
Du kan också skicka in förslag till oss på hur sidan kan förbättras här.
Senast uppdaterad: den 25 mars 2022