Du är på Region Örebro läns webbplats.
Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden.
Här hittar personal inom vård och omsorg relevant vårdrelaterad information, regionala riktlinjer, rutiner och styrande dokument.
Region Örebro läns webbplats för dig som arbetar med regional utveckling i Örebro län.
Ring vår växel 019 - 602 10 00
019 - 602 10 00
Inkommande e-post till regionen@regionorebrolan.se tas emot av registrator vid det centrala diariet.
Därför kan vi inte svara på frågor om:
Vi kan inte garantera säkerheten för e-post, skicka därför aldrig konfidentiella uppgifter via e-post utan använd istället tjänsten 1177 Vårdguidens e-tjänster där du kan nå vården.
Information som sänds med e-post hanteras enligt samma offentlighets- och sekretessregler som för post via brev. Det betyder att de handlingar som kommer in är allmänna och diarieförs enligt gällande regler och bevaras för framtiden.
regionen@regionorebrolan.se
Region Örebro länBox 1613701 16 Örebro
Eklundavägen 1702 17 Örebro
access_time Publicerad: 2021-05-10 08:21
Se inspelningen från Region Örebro läns webbsända lägesbild om smittspridningen i länet. Sändningen är teckenspråkstolkad.
Under vecka 18 hade vi 1085 konstaterade fall. En viss minskning i alla åldersgruppen utom grupperna 16 - 19 år och 20 – 29 år. Det är fortfarande en hög smittspridning och människor som blir allvarligt sjuka.
En ökad provtagning, det högsta antalet analyserade prover sedan pandemin startade.
Nu finns Lådan på fem ställen i länet där det går att hämta ett testkit och provta dig. Det är ett lätt och smidigt sätt att provta sig och registrera enligt den instruktions som finns med och lämna provet i Lådan. och vi kan hitta smitta i ett tidigt skede.
Det har varit variationer och skillnader i smittspridning under pandemin som beror på hur vi betett oss och hållit i restriktioner. Vårt beteende har betydelse för smittspridning.
Framöver har vi flera högtider och helger, vi kan inte fira på det sätt som vi är vana vid. Vi måste hålla nere antalet kontakter som möjligt. Håll avstånd och träffas utomhus.
Antalet sjukhusvårdade covidpatienter har de senaste veckorna sjunkit sakta. Men läget är fortfarande pressat inom sjukvården. Särskilt gäller det inom intensivvården där vi också nationellt har ett pressat läge och där vi hjälps åt över regiongränserna.
Just nu vårdas 48 patienter för covid-19 i vårt län, varav 12 på IVA. 32 covid-19 patienter finns på USÖ, 8 på Karlskoga lasarett och 8 på Lindesbergs lasarett.
Vi har den senaste veckan kunnat förflytta resurser från covid-vård till ordinarie avdelningar och ökat på operationsresurserna något. Minskad smittspridning minskar belastningen på sjukvården.
Drygt 96 000 personer har fått dos 1 och drygt 34 000 har fått dos två.
Genomför ett uppsamlingsheat för personer över 65 år, detta görs i hela vår region och lokalt i norr där det varit låg täckningsgrad av vaccinationer.
Fas 3: personer som är 60 - 64 år och personer i riskgrupp ålder 18-59 år.
För personer över 65 år är Astra Zenica ett säkert vaccin, efter båda doserna ger det ett fullgott skydd.
Personer som är yngre än 65 år som fått Astra Zenica som dos1 kan efter 9-15 veckor välja mellan att få mRNA vaccin eller Astra Zenica som dos 2.
Det valet gäller endast personer yngre än 65 år.
I slutet av förra veckan skedde ett avsteg från Folkhälsomyndighetens regler för vaccination vid vaccinationsmottagningen i Hallsberg. Ett sextiotal personer under 65 års ålder vaccinerades med en första dos från Astra Zeneca, trots att Folkhälsomyndigheten bestämt att vaccinet från Astra Zeneca bara ska ges till de som är 65 år eller äldre.
Vi har fått ett särskilt uppdrag att nå ut till grupper som är utsatta. Det gör vi i samverkan med:
Fas 3 pågår fullt ut – boka din tid >>
Fortsättning av vaccination fas i 1 och fas 2
Undvik ombokning och utebli inte från din bokade tid
Fas 4 andra halvan av maj med åldersgrupper för säkert genomförande
Gröna beviset är en kostnadsfri e-tjänst där du kan få ett digitalt bevis på att du är vaccinerad mot covid-19. Datum för när Gröna beviset öppnar är inte bestämt eftersom arbete pågår med regelverk för vaccinationsbevis pågår. Läs mer om gröna beviset på e-hälsomyndigheten
Covid forskning inom Region Örebro län och vid Örebro universitet bidrar till den internationella kunskapsutvecklingen och därmed förbättrad covidvård.
Fortsatt forskning, med en kombination av grundforskning och kliniska studier, är nödvändigt för att lära oss mer om grundläggande mekanismer och för att optimera behandlingen av covidpatienter.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Tack för ditt inskick
Vill du skicka lite återkoppling kring vad vi kan göra bättre så kan du göra det här.
Senast uppdaterad: den 4 juni 2021