Du är på Region Örebro läns webbplats.
Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden.
Här hittar personal inom vård och omsorg relevant vårdrelaterad information, regionala riktlinjer, rutiner och styrande dokument.
Region Örebro läns webbplats för dig som arbetar med regional utveckling i Örebro län.
Ring vår växel 019 - 602 10 00
019 - 602 10 00
Inkommande e-post till regionen@regionorebrolan.se tas emot av registrator vid det centrala diariet.
Därför kan vi inte svara på frågor om:
Vi kan inte garantera säkerheten för e-post, skicka därför aldrig konfidentiella uppgifter via e-post utan använd istället tjänsten 1177 Vårdguidens e-tjänster där du kan nå vården.
Information som sänds med e-post hanteras enligt samma offentlighets- och sekretessregler som för post via brev. Det betyder att de handlingar som kommer in är allmänna och diarieförs enligt gällande regler och bevaras för framtiden.
regionen@regionorebrolan.se
Region Örebro länBox 1613701 16 Örebro
Eklundavägen 1702 17 Örebro
access_time Publicerad: 2021-10-19 14:52
Smittspridningen av covid-19 i Örebro län har legat på ungefär samma nivå de senaste tre veckorna. Förra veckan hade länet cirka 170 positiva fall. Det kan jämföras med cirka 180 fall veckan innan.
- Åldersfördelning är den samma som tidigare. Drygt hälften av fallen finns i åldrarna 6-19 år, flest smittade finns bland dem som är 6-15 år. Det kan förklaras med att flest ovaccinerade finns i de här åldrarna, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.
Större delen av befolkningen i Sverige är nu fullvaccinerad. Det innebär en minskad risk för allvarlig sjukdom i covid-19 och även minskad belastning på vården. Med anledning av detta kommer de nationella rekommendationerna kring testning uppdateras från och med den 1 november. Fokus kommer därefter att ligga på miljöer och grupper där smittspridning fortsatt kan få stora konsekvenser.
- Regionen följer de nationella riktlinjerna. Det innebär att fullvaccinerade länsbor från och med den 1 november inte längre behöver testas vid luftvägssymtom och feber. De som haft covid-19 senaste halvåret är också generellt undantagna testningen, säger Gunlög Rasmussen.
Ovaccinerade personer från förskoleklass och uppåt rekommenderas däremot testning vid symtom precis som tidigare. För personal inom vård och omsorg är rekommendationerna också oförändrade. De behöver ta prov vid symtom oavsett om de är vaccinerade eller ej.
Provtagning i samband med smittspårning, efter att en person blivit utsatt för smitta, sker som tidigare utifrån särskilda rekommendationer. Rekommendationen att ovaccinerade ska testa sig efter utlandsresa utanför Norden är också kvar.
- Det är också viktigt att komma ihåg att alla ska fortsätta stanna hemma vid symtom på luftvägsinfektion, oavsett vaccination, inte bara för att minska risken för covid-19, utan också för att minska risken för att andra luftvägsinfektioner, som RS-virus och framöver influensa, sprids. Fullvaccinerade personer och de som haft covid-19, liksom barn i förskoleåldern, kan sedan återvända till arbete, skola och förskola om de har varit feberfria i minst ett dygn och känner sig friska, säger Gunlög Rasmussen.
218 328 personer i Örebro län har fått den första dosen vaccin mot covid-19. Det är drygt 83,43 procent av befolkningen i regionen. 210 293 personer har fått dos 2, vilket är drygt 80,39 procent. 5 022 personer har fått en tredje dos. Det motsvarar 1,99 procent av länets befolkning.
- Vaccinationstäckningen är hög i länet. Rekommendationen är att du bokar tid för vaccinering för då är du garanterad att det finns vaccin, säger Stellan Johansson, vaccinationskoordinator.
Majoriteten av länets kommuner kommer att erbjuda vaccin via skolan till de som fyllt 12-15 år. Detta kommer att påbörjas under de närmaste veckorna.
- Alla vårdnadshavare, till elever på de skolor som erbjuder vaccinationer, kommer att få ett brev från skolan med erbjudande om vaccinering. I brevet finns samtyckesblankett, hälsodeklaration och övrig information. Svarskuvert med ifylld samtyckesblankett och hälsodeklaration ska eleverna ha med sig tillbaka till skolan, säger Stellan Johansson.
Vårdnadshavare som vill vaccinera sitt barn tidigare kan antingen boka tid eller gå på drop in på en vaccinationsmottagning.
De personer som är födda 1991 eller senare, och som fått en dos av Modernas vaccin, har fått ett SMS från Region Örebro län om att tills vidare inte ta en andra dos, utan invänta ytterligare besked.
- Vi väntar på mer information från Folkhälsomyndigheten om hur vaccinationen för dessa personer ska fortsätta och återkommer så fort vi vet mer, säger Stellan Johansson.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Tack för ditt inskick
Vill du skicka lite återkoppling kring vad vi kan göra bättre så kan du göra det här.
Senast uppdaterad: den 19 oktober 2021