Du är på Region Örebro läns webbplats.
Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden.
Här hittar personal inom vård och omsorg relevant vårdrelaterad information, regionala riktlinjer, rutiner och styrande dokument.
Region Örebro läns webbplats för dig som arbetar med regional utveckling i Örebro län.
Ring vår växel 019 - 602 10 00
019 - 602 10 00
Inkommande e-post till regionen@regionorebrolan.se tas emot av registrator vid det centrala diariet.
Därför kan vi inte svara på frågor om:
Vi kan inte garantera säkerheten för e-post, skicka därför aldrig konfidentiella uppgifter via e-post utan använd istället tjänsten 1177 Vårdguidens e-tjänster där du kan nå vården.
Information som sänds med e-post hanteras enligt samma offentlighets- och sekretessregler som för post via brev. Det betyder att de handlingar som kommer in är allmänna och diarieförs enligt gällande regler och bevaras för framtiden.
regionen@regionorebrolan.se
Region Örebro länBox 1613701 16 Örebro
Eklundavägen 1702 17 Örebro
access_time Publicerad: 2021-03-01 16:02
Se inspelningen från Region Örebro läns webbsända lägesbild om smittspridningen i länet. Sändningen är teckenspråkstolkad.
Antalet nya fall ökar sedan några veckor tillbaka. Vecka 8 noterades drygt 570 nya fall vilket är mer än 100 fall fler än vecka 7. Detta gäller för alla åldersgrupper undantaget 70+ där det är möjligt att vaccineringen nu har effekt. Den ökning vi ser nu är inte ett resultat av sportlovsfirande, hur detta påverkat smittan är ännu för tidigt att säga.
Alla har ett personligt ansvar att följa de råd, föreskrifter och lagar som gäller i länet och i Sverige för att minska smittspridningen.
Nu måste alla tänka på hur de kan undvika att smittas själva och hur de kan undvika att smitta andra.
Trots en ökning av smitta i samhället är vi inte i ett läge där vi rekommenderar generell distansundervisning i länets skolor som en förebyggande åtgärd. Skolorna arbetar med smittbegränsande åtgärder och precis som i övriga samhället är det viktigt att eleverna följer de restriktioner som gäller.
Vi är långt ifrån flockimmunitet och det kommer att ta ytterligare en tid innan vi är vaccinerade. Därför måste vi nu alla ta krafttag och skärpa oss. Jag vill påminna om att vi tillsammans kan bromsa smittan och att det är allas ansvar.
Följ därför detta:
I november tilltog smittspridningen i länet och i januari noterade vi en kraftig topp av covid-19-patienter på våra sjukhus. Sen drygt en månad har vi sett en stadig minskning av patienter i behov av vård vilket har varit en stor lättnat för hälso- och sjukvården. Trots minskningen har vårdplatssituationen varit ansträngd då vi har hanterat den vanliga vården kombinerat med den vård som skjutits upp till följd av covid-19.
Vi är väldigt tacksamma för den följsamhet som visats av er länsinvånare så att vi har kunnat bryta den andra vågen. Men nu är det oroande att vi sedan i fredags haft en uppgång i covid-19-patienter som behöver vård. Utvecklingen kan vara en slumpmässig variation men i vår omgivning ser vi fler regioner som visar på kraftiga ökningar.
Vi har möjlighet att bryta den uppgående trenden om vi orkar hålla i, orkar fortsätta följa riktlinjer. Det har varit ett långt år men om vi nu hjälps åt och verkligen skärper oss i ytterligare några månader kan vi undgå en ny våg. Jag vädjar till alla: håll ut ett litet tag till.
Vi lever i en pandemi, smittan är global och det mesta är föränderligt. Det gäller inte minst för vaccinen och vaccinleveranserna.
Jag vill vara tydlig, det kommer att komma vaccin till alla, men det kommer inte att komma på en gång. Det är en process och tidsplanen förändras till följd av att vaccinleveranserna förskjuts och ställs in. Vi ligger efter i vaccinleveranserna.
Men vi vaccinerar för fullt, den organisation som finns på plats vaccinerar varenda dos vi får.
När vi öppnade vaccineringen för alla över 80 år blev det en anstormning i tidsbokningen. Men nu ser vi över våra bokningskanaler för att hantera trycket vid bokningarna.
Vi har talat om respekt och lojalitet för prioriteringsordningen men det har inte fungerat. Nu har vi skärpt kontrollen kring vilka som ska vaccineras.
De som vaccineras nu:
Ständiga förändringar sker, till exempel kring Astra Zenecas vaccin där tiden förskjutits mellan dos 1 och dos 2. Men det är något vi hanterar.
Jag vill avsluta med att slå fast att:
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Tack för ditt inskick
Vill du skicka lite återkoppling kring vad vi kan göra bättre så kan du göra det här.
Senast uppdaterad: den 4 juni 2021