Berätta en bok i sommar - Linda tipsar
Publicerad: 2025-07-07 10:08
Vare sig solen skiner eller det regnar på tvären är några bra böcker och lite högläsning något som kan engagera både stora och små i familjen. Linda Heedman, logoped på Universitetssjukhuset Örebro, tipsar gärna om läsning och hur man kan göra det mer spännande för både vuxna och barn att läsa tillsammans.

Ibland sorterar både bibliotek och bokhandlare utbudet efter barnets ålder. Men Linda Heemans första råd är att inte stirra sig blind på det.
– Låna gärna böcker utifrån det som fångar barnets intresse, och rådfråga bibliotekarierna för att få råd kring spännande, roliga böcker, tipsar hon. Det är inte alltid åldersangivelserna som är det som bör vara vägledande. Barnets språkliga nivå kan också vara en vägledning vid val av bok.
Behöver inte läsa exakta texten
Att läsa tillsammans är både roligt och språkutvecklande för barn. Alla barn lockas dock inte lika lätt till bokläsning och för den som vill ha mer råd kring hur bokläsningen kan underlättas och göras mer språkutvecklande finns länkar till information om det längst ner i artikeln.
Linda ger några sammanfattande råd:
– Försök att göra barnen mer delaktiga i bokläsningen och samtala utifrån bilderna i böckerna. Vi behöver inte alltid läsa den exakta texten som står, utan mer prat-läsa och koppla innehållet till barnets egen värld. På så sätt kan vi försöka fånga barnets intresse och få till en mer gemensam och aktiv bokläsning.
Linda berättar vidare:
– Det är ju inte själva boken i sig och exakt vilken bok vi väljer som är av störst betydelse för språkstimulansen, utan det är ju hur vi läser böckerna och hur vi försöker fånga barnets intresse för bokläsningen som bidrar till att bokläsningen blir mer levande och språkstimulerande.
Här finns det lästips
Om man ändå vill ha tips på några härliga böcker att läsa för barn i sommar kommer här några förslag från Linda:
Småspråkarnas babtytecken av Maria Strutz och Andrea Wallenberg. En pekbok med teckenillustrationer som du kan läsa tillsammans med både yngre och äldre barn. Här hjälper du barnet att koppla ihop orden med tecken och förstå sambanden.
Småspråkarna – Språkutvecklande lekar, sånger och ramsor för barn av Maria Strutz och Andrea Wallenberg. Här kan man gå på ljudjakt med figurerna Hoa, Haja och Mim och göra rörelsesagor som är lika roliga för barnen som för farfar.
Bu och Bä-böckerna av Olof och Lena Landström. När lammen Bu och Bä hittar på något blir det oftast trassligt. Som när de åker ut på sjön och går på grund. Som tur är har de matsäck och allt ordnar sig till slut – utan att de riktigt vet hur det går till.
Pinoböckerna av Eva Pils och Agneta Norelid. Björnen Pino ger sig ofta ut på äventyr i böckerna som är ett mellanting mellan pekböcker och böcker med handling. Ofta gör han saker som vuxna gör och flyger flygplan eller arbetar som doktor.
Bojan-serien av Johan Anderblad och Filippa widlund. Fakta och saga i spännande blandning och alltid om stora fordon. När får man sätta på sirenerna i polisbilen? Hur mycket får man plats med i en grävskopa? Vad händer med soporna när man har slängt dom? Här finns svaren!
Alfonsböckerna av Gunilla Bergström. Här ges tillfälle för vuxna att dela med sig av sina Alfons-favoriter till barnen!! Vem mins inte ”Aja baja Alfons Åberg”? Eller Alfons och hans hemliga kompis Mållgan? Och så storkusinerna som alltid ska bestämma.
Författaren Elvira Ashby har tagit fram barnböcker som fokuserar på olika språkljud – och samtidigt är roliga berättelser! Sickan och skattkartan har exempelvis fokus på knepiga s-ljud och för den som vågar finns Spök-ABC med andar som andas och mumier som mumsar på maskar.
Fler tips för bokläsning och språkutveckling:
Boktips från Äppelhyllan – för barn som har behov av att kunna ta till sig böcker på olika sätt
Fler tips från Logopedmottagningen på USÖ hittar du här!
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Hur kan vi göra sidan bättre?
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 7 juli 2025