Du är på Region Örebro läns webbplats.

Logotyp för webbplatsen Logotyp för webbplatsen

Nu förenklar vi covid-provtagningen – lådor med testkit utanför samtliga vårdcentraler

Publicerad: 2021-05-24 07:30

Region Örebro län gör det nu ännu lättare att testa sig för covid-19 utan att boka tid. Från och med den 24 maj finns lådor, där man kan hämta ett testkit för egenprovtagning, utanför samtliga vårdcentraler i länet. Lådornas öppettider finns på 1177.se.
Provtagningslåda

- Utifrån läget med stor samhällsspridning är det väldigt bra att vi kan utöka tillgängligheten med provtagning som inte kräver tidbokning, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Hittills har 15 000 prover analyserats från lådorna

Lådan med testkit för egenprovtagning har hittills prövats på fem ställen i Örebro län och satsningen har fallit väl ut. Hittills har cirka 15 000 prover från lådan analyserats sedan de första lådorna kom på plats den 26 april. Nu utökar regionen med ytterligare 26 lådor. Från och med den 24 maj finns testkit för egenprovtagning att hämta utanför varje vårdcentral i länet under dagtid. I varje länsdel finns minst en låda som är öppen till 21.00 under kvällar och helger.

- Det här ökar möjligheterna att snabbt kunna testa sig för covid-19. Det gör också att man lättare kan hämta testkit till andra, till exempel sina familjemedlemmar, säger Maria Gunnarsson, Region Örebro läns samordnare för provtagning covid-19.

Så här gör du

För att nyttja erbjudandet att hämta testkit från en låda behöver man ha e-legitimation (bankID eller Freja eID Plus). Med hjälp av e-legitimationen kopplar man sitt prov till sig själv via 1177.se, där registreringen sker. Vårdnadshavare registrerar prov på barn från förskoleklassålder till och med 12 år i ombudsläge, för att provet ska registreras på barnet.

Så här går det till:

  1. Hämta testkit från någon av lådorna
  2. Ta prov
  3. Registrera provet genom att logga in på 1177.se från din dator eller mobiltelefon och fyll i dina uppgifter
  4. Lämna provet i någon av lådorna för analys
  5. Provsvar syns inom 3 dygn när du loggar in på 1177.se 

Läs mer om provtagningen för covid-19 i Region Örebro län (1177.se)

Bemannade provtagningsmottagningar finns kvar

För de länsbor som inte har e-legitimation, eller av andra skäl inte kan hämta ett testkit för egenprovtagning, finns det fortfarande möjlighet att boka tid på en bemannad provtagningsmottagning. I första hand är det egenprovtagning som erbjuds även på bemannande mottagningar.

- Möjligheten att som tidigare boka tid för provtagning via 1177.se finns kvar tills vidare. Men målet är att så stor del som möjligt av provtagningen för covid-19, även för personal, ska gå via lådorna, säger Maria Gunnarsson.

 

Vård-, omsorgs- och samhällsviktig personal

Läs mer om vad som gäller för personal.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 22 juni 2021