Robotkirurgins framtid i fokus – nationellt event i Örebro
Publicerad: 2025-05-14 13:16
Hur påverkar robotar framtidens operationer inom ortopedi? Det är en av frågorna som diskuteras idag på Universitetssjukhuset Örebro, där experter från hela landet möts. Heldagseventet samlar spetskompetens inom ortopedi med särskilt fokus på robotassisterad kirurgi.

Ewald Ornstein, Eva Lundqvist och Per Wretenberg som arrangerat dagen. Foto: Elin Abelson/Region Örebro län.
– Vi vill samla alla som använder eller planerar att testa robotteknik inom ortopedi, och uppmuntra till deltagande i de nationella studier som pågår och planeras, säger Ewald Ornstein, verksamhetschef för verksamhetsområdet ortopedi och handkirurgi.
Målet med dagen är att utbyta erfarenheter och sätta fokus på den växande användningen av robotar i operationssalarna.
– Våra föreläsare kommer att bjuda på en aktuell lägesbild över robotforskningen och användningen inom svensk ortopedi. Diskussioner väntas om både tekniska framsteg och framtidens möjligheter, säger Eva Lundqvist, sektionschef och överläkare inom verksamhetsområde ortopedi och handkirurgi.
Ett intresse kommer att vara riktat mot planerad forskning kring robotassisterad ryggkirurgi. Samtliga svenska universitetssjukhus väntas delta i en rikstäckande multicenterstudie. Studien kommer att undersöka bland annat komplikationsrisk, precision, inlärningseffekter och hälsoekonomi.
Robotteknik ger nya möjligheter – men kräver omställning
Robotassisterad proteskirurgi bygger ofta på avancerad bilddiagnostik för att guida kirurgiska instrument med hög precision. Fördelarna är bland annat mindre vävnadsskador, exaktare protesplacering och möjlighet att använda enklare proteser vid rätt indikation.
– Robotarna gör att fler ortopeder kan utföra avancerade ingrepp, samtidigt som de även är till stor hjälp vid riktigt komplicerade operationer, förklarar Per Wretenberg, professor och överläkare inom verksamhetsområde ortopedi och handkirurgi.
Lindesbergs lasarett i framkant
Lindesbergs ortopedenhet är en av landets största inom höftproteskirurgi i offentlig regi. Under förra året var de störst på höftproteser. Med sin testbäddsstatus har enheten en central roll i att utvärdera och utveckla ny teknik.
– Vi har både förutsättningarna och ansvaret att bidra till att skapa den evidens som behövs. Det är så vi flyttar gränserna för vad som är möjligt inom svensk ortopedi, avslutar Per Wretenberg.
Faktaruta
- All höft- och knäproteskirurgi i Region Örebro län görs på Lindesbergs lasarett och de har haft en robot för knäproteskirurgi sedan november 2023.
- Alla enheter i landet som för närvarande använder knärobot deltar i en studie som samlar ihop och utvärderar alla sådana operationer som görs i Sverige. Det pågår även andra studier på flera enheter och två doktorandprogram är registrerade.
- Ortopedi i Lindesberg har också sedan 2017 ett särskilt uppdrag som så kallad testbäddsenhet. Det innebär bland annat att de ska försöka utveckla medicintekniska produkter tillsammans med industrin.
- På Universitetssjukhuset Örebro har de sedan november 2024 en ryggrobot. Det finns ryggrobot inom ytterligare två regioner i Sverige.
- De tre enheter som använder ryggrobot jobbar med ett gemensamt rikstäckande forskningsprojekt, med bland annat ett doktorandprogram.

Eva Lundqvist, sektionschef och överläkare

Per Wretenberg, professor och överläkare. Foto: Elin Abelson/Region Örebro län.

Fakulteten. Foto: Elin Abelson/Region Örebro län.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Hur kan vi göra sidan bättre?
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 14 maj 2025