Du är på Region Örebro läns webbplats.
Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden.
Här hittar personal inom vård och omsorg relevant vårdrelaterad information, regionala riktlinjer, rutiner och styrande dokument.
Region Örebro läns webbplats för dig som arbetar med regional utveckling i Örebro län.
Ring vår växel 019 - 602 10 00
019 - 602 10 00
Inkommande e-post till regionen@regionorebrolan.se tas emot av registrator vid det centrala diariet.
Därför kan vi inte svara på frågor om:
Vi kan inte garantera säkerheten för e-post, skicka därför aldrig konfidentiella uppgifter via e-post utan använd istället tjänsten 1177 Vårdguidens e-tjänster där du kan nå vården.
Information som sänds med e-post hanteras enligt samma offentlighets- och sekretessregler som för post via brev. Det betyder att de handlingar som kommer in är allmänna och diarieförs enligt gällande regler och bevaras för framtiden.
regionen@regionorebrolan.se
Region Örebro länBox 1613701 16 Örebro
Eklundavägen 1702 17 Örebro
access_time Publicerad: 2021-12-22 11:37
I början av 2021 drog satsningen Riktade hälsosamtal i gång vid vårdcentralerna i Hällefors och Kopparberg. Att på det här sättet tidigt upptäcka till exempel diabetes är en stor vinst för den enskilde såväl som för sjukvården konstaterar styrgruppen när nu snart ett år har gått.
I Hällefors har det hittills genomförts ungefär 240 hälsosamtal under året, och i Kopparberg är man uppe i cirka 130 samtal hittills. Överlag är de inbjudna invånarna positiva till inbjudan, och de flesta nappar på erbjudandet om att komma på ett hälsosamtal vid sin vårdcentral det år de fyller jämnt.
40-åriga män är de som i högst grad avböjer, medan ju äldre man är desto mer benägen är man att genomföra hälsosamtalet.
De allra flesta är också nöjda efteråt. Även personer som man exempelvis upptäcker förhöjt blodtryck, kolesterol eller stressrelaterad ohälsa hos tar beskeden bra.
”Genom tidig upptäckt är ju chansen större att kunna bryta riskfaktorer och stötta friskfaktorer och det uttrycker patienterna tacksamhet över” konstaterar Daniel Frisk, som är en av dem som genomför samtalen vid de båda vårdcentralerna.
Diabetes är också något som man upptäcker vid samtalen. Här finns stora vinster att göra. Tidigt upptäckt av diabetes, innan personen själv ens börjat märka symtom, minimerar risker för komplikationer och det framtida behovet av läkemedel minskar.
Att man startade med riktade hälsosamtal just i Hällefors och Ljusnarsberg beror på att de båda kommunerna jämförelsevis har stora hälsoutmaningar, både ur ett nationellt- och länsperspektiv.
”Vi pratar om att det är viktigt med en jämlik hälsa, men i dessa båda kommuner är det jämförelsevis ingen jämlik hälsa. Därför känns det bra att kunna genomföra det här i just Hällefors och Ljusnarsberg” säger Marie-Louise Forsberg-Fransson som är projektledare för satsningen.
Hon berättar att man i början av nästa år avser att även bjuda in förstagångsföräldrar.
”På så vis når vi ytterligare längre ned i åldrarna vilket är bra, eftersom ju tidigare man tar itu med sina hälsoutmaningar, desto bättre är det för individen."
Men inte bara individen mår bra av hälsosam livsstil. Hälsa hänger också ihop med en hållbar välfärd.
”Om människor mår bra, ökar deras möjlighet till utbildning och jobb vilket leder till ekonomisk tillväxt. Och det möjliggör för oss att kunna ge god välfärd och sjukvård. Därför är förebyggande och hälsofrämjande arbete nödvändigt även i ett vidare perspektiv” säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Tack för ditt inskick
Vill du skicka lite återkoppling kring vad vi kan göra bättre så kan du göra det här.
Senast uppdaterad: den 22 december 2021