USÖ breddar med behandlingar för alla hjärtan
Publicerad: 2023-02-13 15:04
Inför Alla Hjärtans Dag den 14 februari passar Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) på att berätta att man nu breddat möjligheten att behandla patienter med störning i hjärtrytmen. För patienter som inte kan få en traditionell pacemaker kan istället en sladdlös bli lösningen.
Den trådlösa pacemakern läggs in via blodkärl i ljumsken. Patienten kan gå hem dagen efter ingreppet. Fotograf: Maria Bergman / Region Örebro län
En traditionell pacemaker består av en pacemakerdosa placerad nedanför vänster nyckelben och en eller två sladdar som via blodkärl går in i hjärtat och fästs i hjärtväggen.
Den sladdlösa pacemakern läggs istället in via blodkärl i ljumsken och placeras i hjärtats högra kammare och fästs i hjärtväggen med hullingar. Den sladdlösa pacemakern är kompakt och väger bara två gram, och möjliggör behandling även av patienter som idag inte kan opereras med den traditionella metoden.
- Hos patienter med hög risk för infektion eller otillgängliga blodkärl kommer den sladdlösa pacemakern att implanteras, säger Anna Björkenheim, pacemakeransvarig överläkare vid Verksamhetsområde hjärt- lungmedicin och klinisk fysiologi.
Den traditionella pacemakern (till vänster) kopplas med två sladdar som via blodkärl får in i hjärtat och fästs i hjärtväggen. Den trådlösa (till höger) fästs direkt i hjärtväggen. Fotograf: Maria Bergman / Region Örebro län
Verksamma vid arytmilab
Det första ingreppet genomfördes i höstas och sju patienter har hittills fått en sladdlös pacemaker implanterad vid USÖ.
- Den sladdlösa pacemakern förs in via ett blodkärl i ljumsken precis som vid andra ingrepp vid onormal hjärtrytm som utförs dagligen vid vårt Arytmilab säger Áron Sztaniszláv, överläkare och elektrofysiolog vid Verksamhetsområde hjärt- lungmedicin och klinisk fysiologi.
Kan ta emot patienter från andra regioner
Ingreppet sker med lokalbedövning och patienten får lämna sjukhuset dagen efter.
- Traditionella pacemakrar kommer fortfarande att vara den dominerande delen av verksamheten, förklarar Anna Björkenheim, men nu kan vi alltså utöka möjligheten för behandling både för länets invånare och patienter i närliggande regioner.
Áron Sztaniszláv, överläkare och elektrofysiolog och Anna Björkenheim, pacemakeransvarig överläkare båda vid Verksamhetsområde hjärt- lungmedicin och klinisk fysiologi. Fotograf: Maria Bergman / Region Örebro län
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 16 februari 2023