Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Världsaidsdagen - att leva med hiv i ljuset av dagens medicinska framsteg

Publicerad: 2024-11-25 09:03

Världsaidsdagen, som infaller den 1 december varje år, är en global dag för att uppmärksamma kampen mot hiv och aids. Det är en möjlighet att visa stöd för människor som lever med hiv, att minnas dem som har gått bort i aidsrelaterade sjukdomar och att öka kunskapen.

Hjärta i händer. Foto: Getty Images.

Foto: Getty Images.

Martin Widlund är överläkare inom Verksamhetsområde infektion på Universitetssjukhuset Örebro. I sin roll har han ofta kontakt med patienter som behandlas för hiv.

– Nästan alla som lever med hiv idag har en välfungerande läkemedelsbehandling som innebär att man tar medicin varje dag och genom behandlingen hindrar viruset från att påverka immunförsvaret och skyddar därigenom individen från utveckling av aids, berättar han.

Aids är den mest avancerade fasen av en hivinfektion. Den uppkommer när immunförsvaret är så nedsatt att kroppen inte kan försvara sig mot vissa allvarliga infektioner och cancerformer.

Att leva med hiv idag skiljer sig avsevärt från hur det var tidigare mycket tack vare medicinska framsteg. Inom Region Örebro län deltar man ibland i forskning som genomförs på nationell nivå.

– En stor skillnad är att det under de senaste årtiondena kommit fram bättre och bättre läkemedel som dels är alltmer effektiva men också har mindre direkta biverkningar och inte heller längre är så svåra att kombinera med andra läkemedel. Det senare är viktigt eftersom en person som lever med hiv och har en välfungerande behandling förväntas leva ett normalt långt liv och under livet förstås kan komma att behöva behandling för andra åkommor.

I Sverige lever cirka 8 500 personer med hiv. Under de senaste åren har det registrerats omkring 400 nya fall av hiv årligen. Men 2023 markerade en positiv vändpunkt, då siffran sjönk till strax över 300 – det lägsta antalet nydiagnostiserade på många år.

– När man lever med hiv eller om man just fått diagnosen får man snabbt en kontakt med hiv-team, oftast vid en infektionsklinik där man får stöd och behandling. Teamet består, förutom av individen själv, av läkare, sjuksköterska och kurator alla med specifik kunskap om hiv.

Med välfungerande behandling, vilket bekräftas med upprepade analyser av hur mycket hiv-virus som finns i blodet, kan man heller inte smitta någon annan, exempelvis en partner vid sex.

– Att leva med hiv idag innebär i de allra flesta fall att man är välmående, har möjligheten att leva ett långt liv och utan risk att smitta någon annan, avslutar han.

 

Martin Widlund

Martin Widlund, överläkare inom Verksamhetsområde infektion. Foto: Elin Abelson / Region Örebro län.

Du kan läsa mer om hiv på 1177.se

Hiv är en förkortning för humant immunbristvirus.

Hiv är ett virus som kan överföras mellan människor och kan leda till en hivinfektion. Med hjälp av läkemedel kan mängden hivvirus i kroppen reduceras till så låga nivåer att de inte längre är mätbara. När detta uppnås är hivinfektionen inte längre överförbar.



 

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 25 november 2024