Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Vinner innovationspris: Får unga att träna för hälsa och välmående

Publicerad: 2024-06-25 11:13

På Ungdomsmottagningen Knuffen i Örebro jobbar Åsa Garö och Camilla Häll som har infört fysisk aktivitet bland unga för att bryta isolering och få unga att aktivera sig fysiskt och socialt. Nu har de prisats för sitt arbete med att få fler unga att träna för sitt välbefinnande.

Bild på två kvinnor som ler och kollar in i kameran.

Kuratorerna Åsa Garö och Camilla Häll på Ungdomsmottagningen Knuffen i Örebro. Foto: Rebecca Hoffstein / Region Örebro län.

Under vårterminen har kuratorerna Åsa Garö och Camilla Häll på Ungdomsmottagningen Knuffen i Örebro drivit ett arbete för att få fler unga att röra på sig. Det har gjorts i samverkan med Friskis och Svettis med omställning nära vård-medel för att främja hälsa och ett friskt liv.

– Jag och Åsa har länge pratat om hur vi skulle kunna få in fysisk aktivitet i vårt arbete med ungdomarna, berättar Camilla. Under pandemin hade jag en del så kallade ”walk and talks”, alltså att mina möten med unga skedde under promenader. Då kom vi ut och fick röra på oss och fick till bra samtal.

Så en dag hörde Camilla av sig till Friskis och Svettis i Örebro för ett samtal. Det hela slutade med att ett samarbete uppkom.

Bryta isolering och främja rörelse

Och så var de i gång! Varje vecka var en del av träningsanläggningen abonnerad för ungdomarna och där fanns också Hanna Söderling Oliver Jakobsson från Friskis och Svettis som stöd och hjälp till ungdomarna. Och varje vecka lärde Hanna och Oliver ungdomarna något om träning, redskap, träningspass eller liknande.

– Ungdomarna har fått komma och träna själva också under veckan om de önskat. Så vi har fått till en fin variation. Personalen från Friskis och Svettis har lärt ut och stöttat ungdomarna med allt som man kan behöva veta för att få till fin och hälsosam träning, berättar Camilla.

Åsa och Camilla har funnits med och ungdomarna har kunnat komma till Knuffen för att i samlad trupp gå till träningen. De har funnits som stöd och kunnat ha bra konversationer med de unga.

– Syftet med initiativet är att bryta isolering, få unga att komma in i sammanhang och aktivera sig fysiskt och socialt. Komma ut och vara i en ny miljö, det är både jättenyttigt och utmanande för många, förklarar Åsa.

Utsedda till årets innovatörer

Arbetet ledde till att Åsa och Camilla nyligen vann ett pris för sitt arbete med Örebros ungdomar på Föreningen för Sveriges ungdomsmottagningar årliga konferens.

– Vi var inte på konferensen i år, förklarar Camilla. Men plötsligt började det ploppa upp massor av meddelanden i våra mobiltelefoner. Då var det kollegor från andra län som vi känner som skickade att jag och Åsa hade vunnit årets innovationspris!

– Jag blev så chockad. Och så glad att tårarna sprutade. Det är så bra att det här uppmärksammas och att vi kan inspirera andra, säger Åsa.

Fint arbete ihop

– Vi har haft ett jättefint arbete ihop med Friskis och Svettis och Hanna Söderling Oliver Jakobsson som har varit helt fantastiska. De kan verkligen det här med träning och unga och de jobbar mycket med den här målgruppen, berättar Camilla.

Första gången, innan gruppträningen drog i gång, hölls ett möte för ungdomarna om träning. Vad har man på sig när man tränar? Måste man ha träningsskor? Och vad gör träningen för hälsan?

– Vårt mål med den här satsningen är att öppna ögonen för ungdomarna vad fysisk aktivitet kan göra för välmåendet. Som en väg in för att de sen på egen hand kan fortsätta att träna. Kanske med en ny kompis som de träffat här till och med, säger Åsa avslutningsvis.

Bakgrund

I höstas utlyste RF-SISU Örebro län att föreningar kunde söka medel för hälsofrämjande och förebyggande insatser från civilsamhället. Det här är en satsning i linje med omställningen till nära vård.

Friskis och Svettis Örebro sökte för samarbete med Ungdomsmottagningen Knuffen och blev beviljade medlen. Här kan du läsa mer om det. 

Här kan du läsa om omställningen till nära vård. 

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 25 juni 2024