Du är på Region Örebro läns webbplats.

Logotyp för webbplatsen Logotyp för webbplatsen

Läget i landet

Beröm för coronastrategi, återhämtning i teknikindustrin och godkända omställningsstöd

Den svenska strategin har gjort att Sverige klarat sig relativt bra när det gäller hur ekonomin utvecklats jämfört med de flesta andra europeiska länder. Detta enligt en genomgång som nationalekonomerna Lars Persson och Fredrik Sjöholm, IFN, presenterar i veckan.

I Frankrike, Grekland, Italien och Spanien har BNP sjunkit med tio procent jämfört med endast tre procent i Sverige under 2020. Endast Litauen har klarat sig bättre. Det finns därför en far i att det införs skärpta restriktioner utan att se till att företag och anställda får stöd tillräckligt snabbt.

Teknikföretagen har under veckan frågat sina medlemmar i landet om hur de ser på utvecklingen runt orderingång och behov av arbetskraft. Enkäten visar att orderingången fortsätter att öka, och att detta så småningom kan kommer att leda till ett ökat behov av arbetskraft. Industrin ett draglok för ekonomin och enkäten vittnar om ljusglimtar även om återhämtningen går långsamt

EU-kommissionen har i veckan godkänt Sveriges ansökan om att få ge statsstöd i form omställningsstöd för juni och juli 2020. Regeringen får därmed klartecken att införa ett förstärkt stöd som riktar sig till de svenska företag som under juni och juli tappade omsättning på grund av förbudet mot att samlas fler än 50 personer på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, Sveriges inreseförbud eller UD:s reserekommendationer. Huvudregeln är annars att länder inte får ge statligt stöd till företag.

 

Läget i länet

Läget i länet; dyr årsnota för hårt drabbad restaurangnäring i länet

Företag i den av Coronarestriktioner hårt restaurangbranschen i länet har ställts inför stora utmaningar under ett års tid.

I veckan kom statistik från SCB som tydliggör stora tapp i försäljning. I Örebro län minskade försäljningen med nära 500 msek, vilket är en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Största minskningen låg under perioden april-juni, då restriktioner slog hårt.

Noterbart är att Örebro län dock klarar sig bättre än riksgenomsnittet där försäljningen tappade ca 20 procent.

Det finns fortsatt en motsägelsefull bild även i relation till dessa siffror. Många restaurangföretag har även lyckats väl med sina insatser för att ställa om sin verksamhet. Detta genom att implementera digitaliseringslösningar, anamma nya sätt att leverera mat för avhämtning, nya modeller för att ta betalt och driva verksamhet. Detta har i flera fall gett en positiv uppsida. Ett enskilt företag har t.ex. lyckats öka sin verksamhet för avhämtning av mat med över 700 procent.

 

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 4 mars 2021