Du är på Region Örebro läns webbplats.
Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden.
Här hittar personal inom vård och omsorg relevant vårdrelaterad information, regionala riktlinjer, rutiner och styrande dokument.
Region Örebro läns webbplats för dig som arbetar med regional utveckling i Örebro län.
Ring vår växel 019 - 602 10 00
019 - 602 10 00
Inkommande e-post till regionen@regionorebrolan.se tas emot av registrator vid det centrala diariet.
Därför kan vi inte svara på frågor om:
Vi kan inte garantera säkerheten för e-post, skicka därför aldrig konfidentiella uppgifter via e-post utan använd istället tjänsten 1177 Vårdguidens e-tjänster där du kan nå vården.
Information som sänds med e-post hanteras enligt samma offentlighets- och sekretessregler som för post via brev. Det betyder att de handlingar som kommer in är allmänna och diarieförs enligt gällande regler och bevaras för framtiden.
regionen@regionorebrolan.se
Region Örebro länBox 1613701 16 Örebro
Eklundavägen 1702 17 Örebro
Nationella infrastukturer som helt eller delvis drivs från Örebro.
Forskare som är intresserade av att ta del av det stöd och/eller forskningsnätverk som erbjuds inom faciliteterna är välkommen att kontakta den regionala företrädaren för respektive facilitet.
Biobank Sverige är ett samarbete mellan hälso- och sjukvård, universitet, näringsliv och patientorganisationer för att stärka förutsättningarna för medicinsk forskning och bidra till en god diagnostik och behandling av patienter.
Biobank Sveriges roll är bl.a. att vidareutveckla en gemensam, långsiktigt hållbar nationell biobanksinfrastruktur med de bästa förutsättningar för både nationellt och internationellt samarbete.
Maria Svensson
Biobankssamordnare
Många genetiska sjukdomar, som t.ex. olika former av cancer eller ärftliga sjukdomar och syndrom, kräver genetisk karaktärisering för en exakt diagnos och val av behandling.
Nya metoder för sekvensering och kartläggning av arvsmassan, har möjlighet att generera betydligt mer data än vad som tidigare varit möjligt. Detta kan leda till kostnadsbesparing jämfört med traditionell sekvensering för existerande genetiska analyser, dels utökade möjligheter att snabbare införa bredare diagnostik än vad som tidigare varit möjligt.
Clinical Genomics Örebro bildades i maj 2019 med uppgift att identifiera, utveckla och implementera nya metoder för genetiska analyser i klinisk verksamhet samt vara en resurs för genomiska forskningsprojekt. Faciliteten erbjuder forskare hjälp med genomiska forskningsprojekt hela vägen från studiedesign, provinsamling, sekvensering och bioinformatik till klinisk tolkning av svaret.
För att bygga upp en verksamhet som gagnar både forskning och utveckling inom klinisk diagnostik såväl som dess implementation i sjukvården sker arbetet i samarbete mellan Örebro universitet, Science for Life Laboratory (SciLifeLab) samt Region Örebro Län. Faciliteten organiseras under Institutionen för medicinska vetenskaper, Örebro Universitet och är fysiskt placerad vid Laboratoriemedicinska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro. Du kan läsa mer om Clinical Genomics Örebro på vår hemsida.
Forskning och utveckling av tekniker och metoder drivs genom arbetspaket med ansvar för olika specialistområden:
Gisela Helenius
Molekylärbiolog
Bianca Stenmark
Genomic Medicine Sweden (GMS) banar väg för bättre diagnostik, vård och behandling i hela Sverige. I bred samverkan med sjukvård, akademi och näringsliv bygger GMS en infrastruktur som möjliggör förbättrad diagnostik, individanpassade behandlingsval och forskning inom området precisions-medicin. Man fokuserar till en början på bred gensekvensering vid bland annat cancer, sällsynta diagnoser och infektionssjukdomar. Universitetssjukhuset Örebro och Region Örebro län är en av noderna i den nationella infrastrukturen. Mer information finns på GMS hemsida.
Kliniska Studier Sverige är ett samarbete mellan Sveriges sex sjukvårdsregioner och finansieras och stöds av Vetenskapsrådet. Samarbetet går ut på att stärka förutsättningarna att bedriva kliniska studier.
Forum Mellansverige består av sju regioner (Gävleborg, Uppsala, Sörmland, Västmanland, Örebro, Dalarna och Värmland) och är en enhet inom det Regionala Forskningsrådet (RFR).
Det lokala nodnätverket med lokala samordnare från de sju regionerna är en direktlinje till den operativa verksamheten på lokal nivå inom regionen och en viktig del av den regionala nodens informations- och kommunikations-struktur.
Funktionsbrevlåda
Anna Axelsson
Samordnare lokal nod, Kliniska Studier Sverige
Annika Rosdahl
Enhetschef
SIMPLER (Swedish Infrastructure for Medical Population based Life course and Environmental Research) är en individdatabas och biobank i Sverige för för främst epidemiologisk forskning. Databasen består av två populationsbaserade kohorter, Swedish Mammography Cohort och Cohort of Swedish Men, med sammanlagt ca 110 000 personer födda 1914-1952 från Uppsala, Västmanland och Örebro län. Datainsamling från deltagarna pågår kontinuerligt sedan 1987 genom regelbundna utskick av frågeformulär och undersökningar samt länkning till registerbaserade data. En biobank med DNA och andra biologiska prover finns tillgänglig från en stor andel av deltagarna.
Data och prover från SIMPLER används till forskning på bl.a. cancer, neurologiska sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdom, lungsjukdomar, mag- och tarmsjukdomar, njursjukdomar, diabetes och benskörhet.
Konsortiet kring SIMPLER koordineras av Uppsala universitet med deltagande från Chalmers tekniska högskola, Karolinska institutet och Örebro universitet.
Henrik Ugge
Specialistläkare
Svenska Usher-registrer (SVUSH) är ett forskningsregister över personer med den genetiska sjukdomen Ushers syndrom. I registret finns uppgifter om hörsel, syn, balans och genetik.
Funktionsbrevlåda Audiologiskt forskningscentrum
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Tack för ditt inskick
Vill du skicka lite återkoppling kring vad vi kan göra bättre så kan du göra det här.
Senast uppdaterad: den 5 maj 2022