Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Till dig som vill bidra i forskningsprojekt inom Region Örebro län med din erfarenhet som patient, brukare eller närstående

Klinisk patientnära forskning är en av Region Örebro läns viktiga verksamheter där t ex effektiva diagnos- och behandlingsmetoder utvecklas för patientens bästa. Region Örebro län vill att erfarenheter och perspektiv från patient/brukare/närstående bättre ska tas tillvara i forskningsprojekt.

Du kan bidra på flera sätt. Till exempel genom att tillsammans med forskarna:

  • Diskutera forskningsfrågor och hur de bäst kan besvaras genom att lyfta det som är viktigt från ditt perspektiv och dina erfarenheter.
  • Föreslå hur personer kan nås för att fråga om de vill bli studiedeltagare i forskningsstudier.
  • Lämna synpunkter på text, t ex om risker och nytta med forskningsprojektet, i ansökningar till etikprövningsmyndigheten och forskningsfinansiärer.
  • Hjälpa forskarna att göra information lätt att förstå. Bidra om hur enkäter ska utformas - Går frågorna att förstå? Går det att svara på dem?
  • Vara ett stöd vid intervjuer med studiedeltagare eller kanske utföra intervjuer själv efter utbildning och med stöd från forskare.
  • Hjälpa forskarna att nå ut med forskningsprojektets resultat - vilka kan vara intresserade och kanske vara med och berätta om resultatet?

Forskargruppen och du kommer överens om vad du ska göra i en särskild överenskommelse. Ditt engagemang är tidsbegränsat och kan avslutas av dig eller forskargruppen.

Är du intresserad av att vara företrädare

Om du intresserad av att vara företrädare anmäler du dig här!

Efter att du har anmält ditt intresse kommer en forskarrepresentant ringa upp dig och komplettera din intresseanmälan med vissa uppgifter om dina erfarenheter som patient, brukare eller närstående. Du kommer även få mer information om uppdragen och en introduktion i vad som kan vara viktigt att tänka på inför ett uppdrag.

Om du blir anlitad som företrädare får du betalt för att delta i forskargruppens möten och det arbete ni kommer överens om att du ska göra. Ansvarig forskare bedömer hur mycket tid ditt arbete får ta. För att få betalt fyller du i en blankett tillsammans med ansvarig forskare. Ersättningen år 2023 är:

  • 1890 kronor för heldag
  • 945 kronor för halvdag
  • 262 kronor/timme

Du får inte betalt för annat inkomstbortfall och du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller vid samtidig ersättning från till exempel Försäkringskassan, A-kassan eller om du har aktivitetsbidrag. Det är bara privatpersoner som kan få ersättning. Du kan heller inte få betalt om du är anställd av t ex en patientförening där liknande uppdrag ingår.  

Du kan även få ersättning för resor till och från möten men du måste då lämna originalkvitton/biljetter/utdrag från internet till ansvarig forskare. Du ska använda billiga och miljövänliga transportalternativ så långt som möjligt. Måste du ta bil får du ersättning enligt Skatteverkets regler. 

Ersättningen betalas ut via en utbetalningsavi i slutet av månaden som du löser in på bank. Vill du hellre ha pengarna direkt till bankkonto måste du själv anmäla ett konto hos Nordea (ange arbetsgivarnummer 644996). 

Kontakter

Funktionsbrevlåda för patient/brukare/närstående-medverkan

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 12 januari 2024

Läs mer om Samverkan med patient/brukare/närstående