Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Funktionshinder och funktionsnedsättning

Funktionsnedsättningar är begränsningar i en persons funktionsförmåga på grund av sjukdom eller skada.

Ett funktionshinder eller handikapp uppstår när en person med en funktionsnedsättning inte kan delta i samhällslivet på samma sätt som andra, eftersom miljön inte är tillgänglig.

En fungerande vardag – din kommun ansvarar

Din kommun ansvarar för det stöd som du kan behöva i din vardag. Insatser kan göras med stöd av Socialtjänstlagen eller Lagen om Stöd och service till vissa funktionsnedsatta, LSS. Kontakta din kommun för mer information.

Rådgivning och stöd enligt Lagen om stöd och service

Som ett komplement till vård och behandling för människor med stora och varaktiga funktionsnedsättningar kan Region Örebro län också ge råd och stöd enligt Lagen om stöd och service (LSS). Det gäller rådgivning och annat personligt stöd som kräver särskild kunskap. Det största ansvaret för LSS finns dock hos den kommun där man bor.

Habilitering

Med habilitering menas att förebygga och minska de fysiska besvären för dig med funktionsnedsättning. Vilken hjälp du kan få beror på dina behov och intressen. Ta kontakt med din vårdcentral för mer information.

Hjälpmedel vid funktionsnedsättning

Region Örebro län ansvarar för och lånar ut och förmedlar en del hjälpmedel. Hjälpmedlen ska vara ett stöd för att tillvaron ska fungera i hemmet och i samhället. En del enklare hjälpmedel för egenvård kan du köpa själv i affärer eller i vissa fall i sjukvården.

Centrum för hjälpmedel

Centrum för hjälpmedel lånar ut hjälpmedel till dig med nedsatt förmåga till aktivitet i det dagliga livet, för att förflytta dig eller för att kommunicera.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 4 oktober 2017

Innehållsansvarig: Webbredaktionen

Publicerad av Ulrika Stenberg