Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Utbildad utanför EU

Har du en utbildning eller legitimation från ett land utanför EU/EES? Då är vi intresserade av dig! Vi har ett stort behov av medarbetare inom hälso- och sjukvården samt tandvården.

KTC, Färdighetsövning, träning, USÖ, högflöde

Med förtroende och respekt är vi nära medborgarna hela livet och ser behoven hos varje person. Tillsammans med dig vill vi skapa ett bättre liv för våra patienter och invånare.

För dig som har ett legitimationsyrke krävs det att du får din utländska utbildning bedömd av Socialstyrelsen, att du lär dig svenska på C1-nivå, kan förstå hur den svenska sjukvården fungerar och få godkänt i de kunskapsprov som finns för ditt yrke. Därefter kan du ansöka om svensk legitimation. Inom vissa yrken måste du också genomföra praktisk tjänstgöring.

Två vägar till legitimation

Det finns två vägar till svensk legitimation:

  1. Att läsa en kompletterande utbildning vid ett svensk universitet.
  2. Att göra ett kunskapsprov, genomföra praktiskt tjänstgöring och gå en kurs i författningskunskap.

Beroende på vilket yrke du har ser vägen till legitimation olika ut.

Läs mer om hur du ska göra på webbplatsen Vägen till jobben.

Språkkurs innan du får din legitimation

I Region Örebro län kan vi erbjuda dig som är utbildad utomlands i ett legitimationsyrke inom hälso- och sjukvård samt tandvård, ett unikt program som stödjer dig på vägen till svensk legitimation.

Kursen kombinerar språkstudier med praktik och genomförs av våra egna språklärare. I möjligaste mån hjälper vi dig även att hitta en praktikplats för att göra din praktiska tjänstgöring inom någon av regionens verksamheter. Du behöver inte vara anställd för att söka utbildningen.

Läs mer om utbildningen Vägen till svensk legitimation.

Yrken som inte kräver legitimation

Har du ett yrke inom hälso- och sjukvård eller tandvård som inte kräver legitimation, till exempel undersköterska, tandsköterska eller medicinsk sekreterare? Då hjälper Universitets- och högskolerådet dig med att avgöra hur din utländska utbildning fungerar i Sverige.

Läs mer på Universitets- och högskolerådets (UHR) webbplats.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 10 augusti 2023