Lagen om vård av unga – LVU
LVU ger socialtjänsten skyldighet att gripa in till barns skydd och stöd även när vårdnadshavare eller den unge själv motsätter sig. Ställningstagandena sker i situationer som ofta präglas av komplex problematik, motstridiga intressen och tidspress. Juridisk kompetens och kunskap om barn i riskmiljöer är nödvändigt, men också färdigheter när det gäller utredningsarbete.
LVU är under pågående översyn och förslag om revideringar har presenterats. Vissa förändringar föreslås träda i kraft 1 mars 2021, medan tidplanen för mer genomgripande förändringar ännu inte är känd. Under dagen omnämns huvuddragen i de förslag som lades fram i SOU 2015:71, där grundförutsättningar och rekvisit för vård föreslogs behållas i princip oförändrade. Om nyheter tillkommer uppdateras innehållet.
Innehåll
Innehållet i dagen baseras på tillämplig lagstiftning, föreskrifter, allmänna råd, aktuella rättsfall samt relevanta JO-beslut.
- Barns rätt till skydd och stöd
- Förutsättningar för vård jml LVU: miljö/eget beteende, påtaglig risk, samtycke
- Utredningsförfarandet – att åstadkomma bästa möjliga beslutsunderlag
- Ansökan och processen i rätten
- Omedelbart omhändertagande
- Befogenheter under pågående vård, t ex umgängesbegränsning, flyttningsförbud
- Nytt: årligt övervägande om vårdnadsöverflytt
- Socialnämndens ansvar för uppföljning
- Upphörande av vård jml LVU
Utbildare
Utbildare är Ulrika Ekebro. Ulrika har 25-årig erfarenhet av socialt arbete inom främst barn- och ungdomsvården. Hon har arbetat inom socialtjänsten, länsstyrelsen och sedan 2010 som utbildare/ socialrättslig handledare.
Målgrupp
Chefer och handläggare inom den sociala barnavården.
Anmälan senast
8 maj 2021