Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Främjandestöd musikarrangörer

Du som är eller vill bli arrangör av konserter på professionell nivå kan söka stöd för att utveckla din verksamhet. Stödet kan till exempel sökas för att delta i workshops eller konferenser, för att starta upp en ny konsertverksamhet, för att få en gagegaranti eller för investeringar till exempelvis nytt ljudsystem. Högsta belopp som går att söka är 30 000 kronor. Syftet med stödet är att skapa förutsättningar för ett större, fördjupat och breddat utbud av musik och musikupplevelser i hela länet.

Ansökan om främjandestöd för konsertarrangörer öppnar hösten 2024

Vem kan söka?

Stödet kan sökas av juridiska personer som driver eller avser att starta upp en konsertverksamhet i Örebro län och som inte har offentlig huvudman eller drivs av vinstintresse.

Stödet kan till exempel sökas för

  • investeringar som behöver göras i verksamheten såsom nytt ljudsystem, rullstolsramp eller liknande,
  • en satsning på en musikfestival eller för att starta upp en ny konsertverksamhet,
  • kostnader kring konferenser, workshops eller showcasefestivaler som syftar till att utveckla eller stärka konsertverksamheten, eller
  • att få en gagegaranti. Läs mer om gagegaranti nedan.

Listan är inte uttömmande och stöd kan alltså sökas även för andra aktiviteter än ovanstående och det är också möjligt att skicka in flera ansökningar. Till exempel kan en ansökan om gagegaranti på 20 000 kronor kombineras med en ansökan om 10 000 kronor för investeringar i ett nytt ljudsystem. Längre ner hittar du de riktlinjer och grunder för bedömning och urval som alla ansökningar bedöms utifrån.

Vad är en gagegaranti?

Konsertarrangörer som återkommande bokar professionella artister och band kan söka för att få en gagegaranti. Garantin fungerar så att om arrangören inte lyckas ta in tillräckliga biljettintäkter och andra stöd för att täcka gager till kontrakterade artister eller band, så går Region Örebro län in och står för gapet mellan biljettintäkterna och det överenskomna gaget. Stödet kan användas fritt till en eller flera bokningar. Villkor för gagegarantin är att:

  • Det måste finnas en skriftlig överenskommelse med artisten för att garantin ska gälla. Överenskommet gage ska framgå av överenskommelsen.
  • Garantin betalas ut efter genomfört arrangemang. I samband med utbetalning måste konsertens ekonomiska utfall och publiksiffror redovisas till Region Örebro län. Om arrangemanget gått ihop ekonomiskt utifrån biljettintäkter och andra stöd kan gagegarantin inte användas.
  • Garantin är förbrukad när den beviljade summan gått åt.
  • Garantin är giltig 12 månader från det att stödet beviljats.

Stödbelopp

Högsta belopp som går att söka är 30 000 kronor. Observera att ett lägre belopp än det sökta kan beviljas. Kom ihåg att en tydlig budget gör det lättare för oss att bedöma om ett lägre belopp kan beviljas och fortfarande utgöra ett meningsfullt stöd till verksamheten. Annars är risken vid högt söktryck med många kvalificerade ansökningar att ansökan avslås i sin helhet trots att ett bra genomförande kunde varit möjligt även med mindre medel.

Ansökan

Nästa ansökningsomgång öppnar hösten 2024. Mer information om datum kommer.

Handläggningstiden kan uppgå till en månad, från sista ansökningsdag räknat. Ansökan lämnas in via digitalt formulär med bifogade bilagor. Samtliga bilagor är obligatoriska.

Grundläggande krav

  • Att sökande är en juridisk person.
  • Att sökanden driver, eller avser att starta upp, en konsertverksamhet.
  • Att verksamheten är förlagd i Örebro län.

Med konsertarrangörsverksamhet menar vi en aktör som ansvarar för att återkommande arrangera konserter med professionella yrkesverksamma artister och band för en allmän publik. I detta ingår bland annat att aktören:

  • tar in biljettintäkter i sin verksamhet,
  • genom skriftliga överenskommelser anlitar och ersätter medverkande musikgrupper eller artister, samt
  • ansvarar för tekniska och administrativa frågor samt marknadsföringen av arrangemanget.

För att ovanstående ska kunna bedömas måste till ansökan bifogas

  • en ekonomisk redovisning av konsertverksamheten föregående år
  • en lista på samtliga bokade akter föregående år där medverkande musiker och utbetalade gager framgår.

Grunder för bedömning och urval

Bedömning och urval görs utifrån följande prioriteringar:

  • Verksamhetens professionalitet.
  • Geografisk spridning i länet
  • Genrebredden i länet.

En ansökan behöver inte uppfylla samtliga prioriteringar. Det räcker med att en ansökan uppfyller de grundläggande kraven för att kunna beviljas stöd. I konkurrens mellan ansökningar som uppfyller de grundläggande kraven så baseras beslut om tilldelning av stöd på grunder för bedömning och urval.

Stödet beviljas inte till

  • Aktörer med offentlig huvudman, till exempel kommuner, kommunala bolag, skolor med flera
  • Verksamheter med vinstintresse
  • Amatörmusikverksamhet

Beslut och utbetalning av beviljade medel

Ansökningar hanteras av en handläggare på Region Örebro län och utsedd referensgrupp. Beslut fattas av områdeschef. Alla som deltar i handläggningen av ett ärende omfattas av förvaltningslagens och kommunallagens bestämmelser om jäv.

  • Senast en månad efter sista ansökningsdag får sökande ett beslutsmeddelande.
  • Beviljade medel betalas därefter ut till det konto som angetts i ansökan.

Redovisning

Uppföljning i form av en skriftlig redovisning med ekonomisk rapport ska lämnas in senast en månad efter att stödet använts. Använd det redovisningsformulär som finns på webben. För gagegarantin ska stödet redovisas i samband med de tillfällen då gagegarantin nyttjas.

Villkor

Sökanden förbinder sig att använda stödet så som angetts i ansökan. Vid oförutsedda händelser som påverkar genomförandet ska Region Örebro län kontaktas för att godkänna det reviderade genomförandet av ansökan. Det kan handla om förändringar i budget, att aktiviteter senareläggs eller att projektets innehåll eller form förändras. Små förändringar som inte påverkar genomförandet på något genomgripande sätt eller som endast har marginell påverkan på budgeten omfattas inte av kravet på ansökan om revidering. Är du osäker på om förändringen behöver godkännas kan du höra av dig till handläggaren för avstämning.

Innan sökande går vidare med ett förändrat projekt så ska godkännande på inlämnad revidering inväntas.

I de fall revideringen inte godkänns ska sökanden inte spendera mer av beviljade medel utan återbetala det belopp som ännu inte använts. Sökanden är inte skyldig att återbetala belopp som fram tills revideringen använts i linje med inlämnad budget.

Om stödet/stipendiet avser en publik aktivitet ska Region Örebro län genom logotyp och/eller i text anges som stödgivare i utåtriktat material kopplat till aktiviteten. Logotyp skickas per mail till de som beviljas stöd.

Allmän handling och publicering av namn

Genom att skicka in en ansökan till Region Örebro län blir ansökningsmaterialet till allmän handling.

Region Örebro län kan i samband med beviljat beslut i pressmeddelanden och egna kommunikationskanaler komma att publicera sökandes namn, projektnamn, kort beskrivning av aktiviteten hämtad från ansökan samt beviljat belopp.

Genom att lämna in ansökan godkänner sökanden detta.

Beviljade stöd

Följande aktörer har fått främjandestöd på musikområdet 2023:

  • SHOIF (Södra HyttOmrådets ideella förening) beviljas 20 000 kronor för gagegaranti
  • Nora/Bergslagens kammarmusikförening beviljas 15 000 kronor för gagegaranti
  • Hallsbergs jazz- & bluesklubb beviljas 15 000 kronor för gagegaranti
  • Örebro läns folkmusikförbund beviljas 15 000 kronor för gagegaranti
  • Kulturföreningen klassiska toner 15 000 kronor för gagegaranti
  • Karlskoga konsertförening beviljas 20 000 kronor för gagegaranti och stöd för resor samt vissa inköp
  • Tivedens Music ekonomisk förening beviljas 15 000 kronor för Stöd till låtskrivarläger och festival
  • Bångbro folkets hus-förening beviljas 15 000 kronor för genomförande av Kopparbergsfestivalen
  • Örebro Jazz & Beyond beviljas 15 000 kronor för projektet Peace of music

Kontakter

Isak Bergström

Utvecklingsledare: Stöd och handläggning

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 26 februari 2024