Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Forskning

Den medicinska forskningen har hög prioritet inom Region Örebro län. Vår forskning byggs upp tillsammans med Örebro universitet för att utveckla universitetssjukvården.

Information från landstinget

Nya handledsproteser ger bättre rörlighet

Nu är forskare Marcus Sagerfors vid Region Örebro län färdig med sin avhandling där han har studerat olika typer av handledsproteser. En helt ny protesdesign har tagits fram på handkirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro.

Läs mer om Marcus Sagerfors avhandling

Orsaker till komplikationer vid överviktsoperationer är kartlagda

Forskare Erik Stenberg vid Region Örebro län visar i sin avhandling att patientrelaterade faktorer såsom vikt, kön och sjukdomar är av mindre betydelse i förhållande till andra faktorer vid överviktsoperationers resultat. Mer viktigt tycks vara vad som händer på operationen och under tiden omkring. Välkontrollerade blodsockernivåer och hur tarmen försluts är av större betydelse för ett resultat utan komplikationer. Ålder tycks vara en faktor som ger en viss riskökning.

Läs mer om Erik Stenbergs avhandling

Risk för både kvinna och barn vid överflödig viktuppgång under graviditet

I västvärlden är det vanligt att kvinnor går upp för mycket i vikt under sin graviditet, vilket kan ge en ökad risk för komplikationer under graviditet och förlossning. Risken för framtida övervikt hos mor och barn kan också öka. Forskare Ann-Kristin Rönnberg vid Region Örebro län visar i sin avhandling att det går att minska överflödig viktuppgång med relativt enkla åtgärder.

Läs mer om Ann-Kristinn Rönnbergs avhandling

 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 12 oktober 2016

Innehållsansvarig: Mats G Karlsson

Publicerad av Catrine Haglund