Försvarsmakten övar på helikopterflygplatsen på USÖ

Helikoptrar från Försvarsmakten kommer att landa på helikopterflygplatsen på taket på USÖ på onsdag den 25 september. Landningarna är en övning som Helikopterflottiljen i Linköping genomför.

Senast Försvarsmakten tränade på att landa på helikopterplattan på USÖ var våren 2018. Helikoptrarna som användes då var Helikopter 16 som är en medeltung modell. Den här gången är det Helikopter 15, en lättare modell, som deltar i övningen.

Regionen välkomnar samarbetet.

- Vi fick en förfrågan från Försvarsmakten om de kunde få öva på att landa på vårt tak och vi sa självklart ja. Det är viktigt med samverkan, säger Magnus Karlsson, verksamhetsansvarig för helikopterflygplatsen.

Övningen kommer att ske mellan klockan 09.30 och 10.00.

Flygflottiljen i Linköping övar varje år på olika sjukhus i Sverige. Genom att öva landningar lär de sig vilka speciella förhållanden som gäller kring helikopterplattorna på de olika sjukhusen.

- Vi övar för om vi skulle behöva hjälpa till att flyga skadade. Vi har ett uppdrag att stötta samhället i händelse av kris, säger Lasse Jansson, kommunikationschef på Helikopterflottiljen.

Sidan granskades den 24 september 2019

Innehållsansvarig: Magnus Karlsson