Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Vill öka kunskapen om kemikalier hos unga

En del kemikalier kan innebära risk för hälsan och miljön. Speciellt för barn. Men vilka kemikalier ska man vara försiktig med och hur ska barn och unga veta var kemikalierna finns? För att öka medvetandet om risker med kemikalier gör Arbets- och miljömedicin (AMM) en extra satsning på information till unga under 2018. Den som i praktiken ska arbeta med detta är Filip Bjurlid, nyanställd på AMM och som i januari disputerat i kemi.

Filip Bjurlids avhandling handlade om bromerade dioxiner, som är mycket giftiga. Dioxinerna är ett oönskat resultat av i första hand bromerade flamskyddsmedel, som finns överallt i vår vardag eftersom möbler, elektronik och plast ofta prepareras med flamsskyddsmedel vid tillverkningen för att minska risken för brand. När de bromerade dioxinerna kommer ut i naturen, riskerar både djur och människor att få i sig dem, vilket kan leda till ohälsa.

I sina studier kunde Filip bland annat konstatera att bromerade dioxiner fanns i havslevande däggdjur, som valar vid Färöarna och sälar i Östersjön. Trots att framförallt valarna fångades långt från befolkningstäta områden med de konsumtionsprodukter där flamskyddsmedel används, går det ändå att hitta spår av dessa i både valar och sälar. Filip ser inte sina resultat som en orsak till ökad oro, däremot en anledning till vidare forskning.

På AMM kommer Filip arbeta med ett informationsprojekt, för att göra barn och ungdomar mer medvetna om riskerna med kemikalier. Han kommer under 2018 ta fram information till åldersgruppen 6-19 år, och förmodligen även besöka en del skolor för att träffa ungdomar och de som jobbar med ungdomar.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 17 april 2018

Innehållsansvarig: Kerstin Norman

Publicerad av Karin Stenström

Kontakt

Har du frågor om projektet går det bra att maila till Filip Bjurlid.