Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Filip är ny labbchef

Från och med 1 september är Filip Bjurlid ny laboratoriechef för analyslaboratoriet på Arbets-och miljömedicin i Örebro. Filip är utbildad kemist och tar över rollen efter den tidigare laboratoriechefen Bernt Bergström.

Filip disputerade  2018 vid Örebro universitet med en avhandling inom analytisk kemi, där han studerade förekomsten av bromerade dioxiner i bland annat bröstmjölk och marina däggdjur. Med det i åtanke och att han i grunden bland annat är legitimerad gymnasielärare i kemi, fick han sitt första uppdrag vid Arbets-och miljömedicin i projektet ”Barn och kemikalier” vid den miljömedicinska enheten. Under de knappt tre år som gått sedan dess, har han fått pröva på flera olika delar i verksamheten.

På laboratoriet har han bland annat varit delaktig i upphandling av ett nytt analysinstrument och metodutveckling på ett befintligt instrument, och som yrkeshygieniker har han genomfört patientutredningar med tillhörande mätningar.  För de som brukar anlita laboratoriet kommer chefsbytet inte innebära några stora omedelbara förändringar.
-Här finns ett tryggt och stabilt gäng som förvaltar laboratoriets uppgift och mål väldigt bra. Jag ser fram emot att fortsätta att lära mig mer om våra analyser och även djupdyka än mer i labbets verksamhet, säger Filip.

Bernt Bergström som varit chef för analyslaboratoriet sedan 2011, finnas kvar på kliniken som laboratorieingenjör.
– Efter 41 år på AMM, varav de senaste nio som laboratoriechef, är tiden mogen att lämna över stafettpinnen till nästa generation. I min roll som ingenjör kommer jag bland annat fortsätta jobba med forskningsprojektet mangan i svetsrök, berättar Bernt. 

Laboratoriet på AMM genomför varje år omkring 30 000 analyser på mer än 9000 prover.  Laboratoriets verksamhet bygger till stor del på analyser av luftföroreningar, exempelvis damm, kvarts i damm, isocyanater, flyktiga organiska föreningar (VOC), metaller med mera. Här genomförs även en hel del biologiska analyser som metaller i blod och urin.
Läs mer om laboratoriets tjänster här.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 2 september 2020

Innehållsansvarig: Filip Bjurlid

Publicerad av Sara Eidevald