Förskolors inomhustemperatur undersöks

Den pågående klimatförändringen kommer bidra till att värmeböljor blir vanligare och även pågå under en längre tid. En grupp som är extra känslig för värme, är barn.

Under sommaren 2020 har den miljömedicinska enheten vid Arbets-och miljömedicin genomfört temperaturmätningar på fem förskolor i Örebro.

Syftet med pilotprojektet är att göra en mindre kartläggning av hur inomhustemperaturen varierar med utomhustemperaturen.
-Ett flertal förskolor håller öppet under sommaren och då det finns en ökad risk för höga temperaturer, såväl utomhus som inomhus. Höga temperaturer påverkar välbefinnandet och hälsan och små barn är extra känsliga för värme då de har svårare att reglera sin kroppstemperatur, säger Anita Gidlöf Gunnarsson som är forskare och beteendevetare. Hon befarar att många av förskolorna inte är anpassade eller förberedda på de extremt varma temperaturer som troligtvis kommer allt oftare framöver på grund av klimatförändringarna.

-Till exempel visar en stor kartläggning av förskolegårdar i Göteborg att merparten av dem saknar solskydd som ger tillräcklig skugga åt barnen. Träd ger ofta ett bra skydd mot både solens UV-strålar och mot värmen men många förskolegårdar har inga träd överhuvudtaget. Dessutom kan gårdarna vara gjorda av asfalt eller ha gummiliknande beläggning som kan bli mycket heta när solen ligger på. I en situation med långvarig extrem hetta kanske man måste välja att vara inomhus och då är det av stor vikt att förskolan har ett bra inomhusklimat som kan ge svalka och minska risken för värmestress.

Inom den miljömedicinska enheten undersöker man återkommande barns och vuxnas fysiska miljö.
- Barn påverkas i högre grad än vuxna av olika miljöfaktorer. Dessutom kan de oftast inte välja den miljö de ska vistas i, utan är mer beroende av vuxnas beslut, menar Anita och påpekar att hög värme även är en arbetsmiljöfråga för personalen på förskolan.

Förhoppningen är att resultatet av kartläggningen kan användas för eventuella förbättrings- och förebyggande åtgärder inför kommande värmeböljor. Man vill även öka kunskapen om hälsoskadlig värme. Under hösten sammanställs resultaten från mätningarna på förskolorna, samt även tidigare temperaturmätningar som gjorts under årets sommarveckor på några äldreboenden i Örebro län.

Rapporterna publiceras när de är färdiga här på Arbets-och miljömedicins webbplats.

Sidan granskades den 2 september 2020

Innehållsansvarig: Anita Gidlöf Gunnarsson