Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Från och med 1 april analyserar vi trikloramin

Med början i april tar labbet vid Arbets-och miljömedicin i Örebro över analysen av ämnet trikloramin från Instutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.


Kemist Lovisa Karlsson med provtagare för mätning av trikloramin i badhus.

-Vi kommer göra analysen en gång i månaden till att börja med, berättar kemist Lovisa Karlsson. Ett prov kostar 1200 kr och det är bra att ha god framförhållning vid beställning, eftersom provtagarna tar tid att förbereda och det inte finns möjlighet att erbjuda expressleverans. 
- Filtren som används impregneras med en speciell lösning och vi använder också lakning, ultraljudsbad och jonkromatografi i metoden som är framtagen i Umeå, berättar Lovisa.

Trikloramin är ett klorämne som ofta återfinns i badhus. Tillsammans med ämnena mono- och dikloramin bildas trikloramin när klor reagerar med med kväveinnehållande föroreningar i vattnet. Alltså, de föroreningar som frisätts när vi som badgäster hoppar i klorerat vatten med spår av svett, hudavlagringar eller rester från till exempel deo, hudkrämer eller schampo. Trikloramin är det flyktigaste ämnet av de tre och finns i inomhusluften och kan orsaka negativa hälsoeffekter som exempelvis irritation i ögon och övre luftvägar. En grupp som är extra utsatt för ämnet är badhuspersonal.

En pågående studie vid Arbets-och miljömedicin undersöker hur personalens hälsa påverkas av exponeringen, men tittar också på hur trikloramin frigörs från vattnet och rör sig i luften. Studien fokuserar på miljön i äventyrs- och nöjesbad, där vågmaskiner, rutschbanor och bubbelpooler gör att såväl vatten som luft cirkulerar.

All utrustning för provtagning av trikloramin i luft går att hyra från Arbets-och miljömedicins instrumentpool.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 23 mars 2020

Innehållsansvarig: Lovisa Karlsson

Publicerad av Sara Eidevald