Samarbete med Kretsloppslandet om vardagskemikalier

Varje år besöker tusentals skolelever från förskolan till gymnasiet Kretsloppslandet i Örebro. Där får de lära sig om bland annat avfall, återvinning, konsumtion och vattnets väg genom Örebro. Nu fördjupas informationen om kemikalier i vardagen genom ett samarbete med Arbets- och miljömedicin i Örebro.

Svante Ivarsson och Mita Moberg sköter skolverksamheten på Kretsloppslandet. Här är de framför elektronikväggen på museets avfallsutställning.

Kemikalier är en stor del av våra liv. De finns i våra hem och runtomkring oss i till exempel kläder, elektronik och möbler. Många kemikalier är ofarliga, men vissa kan påverka människor och miljön negativt. Det här ska skolelever nu lära sig i samarbetet mellan Kretsloppslandet och Arbets- och miljömedicin.

– Ett av våra mål är att minska kemikalierna i samhället, så samarbetet med Arbets- och miljömedicin kan hjälpa oss att nå det målet. Vi har dessutom planer på att förnya vissa delar av utställningen, där har vi flera idéer om hur vi kan väva in arbetet kring kemikalier, säger teknik- och miljöpedagog Mita Moberg.

Färdigt paket till skolklasser

Skolklasser som besöker Kretsloppslandet får följa med Mita och Svante på en tur i den interaktiva utställningen, där eleverna får lära sig om konsumtion, avfall, vattenkvalitet, hållbar utveckling, miljö och mycket annat. De lärare som vill fortsätta diskussionerna efter besöket erbjuds material att ta med hem till klassrummet.

– Vi har redan smygstartat med bland annat filmer och tryckt material om kemikalier, men det kommer att utökas under året. Vi försöker hela tiden kombinera det lokala perspektivet med det globala, som med FN:s globala mål om hållbar utveckling. Då passar sånt här material bra, säger teknik- och miljöpedagog Svante Ivarsson.

12 000 besökare om året

Mita och Svante tar emot minst 4 000 elever från skolklasser i hela Örebro kommun varje år. Totalt inklusive helgbesök har Tekniska kvarnen runt 12 000 gäster årligen. Museet ligger i Karlslunds gamla kvarnbyggnad cirka 5 kilometer från Örebro centrum. Utöver arbetet vid Tekniska kvarnen tar Mita och Svante även emot elever mellan årskurs 8 och gymnasiet vid Skebäck avloppreningsverk.

Sidan granskades den 23 mars 2020

Innehållsansvarig: Jens Qwarngård