Ständigt förbättringsarbete på labbet

Som i de flesta verksamheter, strävar även labbet på Arbets-och miljömedicin att ständigt förbättra sin verksamhet. Det handlar om alltifrån val av analysmetoder, till kundvård och utveckling i olika mindre och större projekt.

Bilden föreställer exempel på personburen provtagning av respirabelt damm med så kallad SKC föravskiljare.

Under våren har kvalitetsansvariga bland annat påbörjat arbetet med att förnya och förbättra provtagningsinstruktionerna. En provtagningsinstruktion är en beskrivning av hur en provtagare fungerar och hur den används vid mätningar. Bland annat har man tagit nya bilder på provtagarna. Totalt handlar det om hundratals bilder, en del av vissa provtagare i olika vinklar.
- Vi insåg när vi gick igenom alla instruktioner att flera hade handritade förklaringar.  Inget fel i det kanske, men vi tänkte ändå att vi ville tydliggöra funktionerna bättre på varje provtagare, säger Mikael Arvidsson som är kemist och en av flera engagerade i förbättringsarbetet.
- I framtiden är vår ambition att kanske till och med kunna erbjuda kortare instruktionsfilmer av provtagarna på nätet, berättar Mikael.

Mer tid för mätuppdrag

En annan förbättring på labbenheten är att instrumentpoolen förstärkts personellt. Det i sin tur innebär att  Anders Johansson, utbildad arbetsmiljöingenjör, kan frigöras tidsmässigt för  mätuppdrag.
-Ja det stämmer. Vi riktar oss framförallt till arbetsmiljöingenjörer som kanske har behov av att få en extra resurs i sina mätuppdrag. Till exempel när det kört ihop sig rent tidsmässigt eller vid mer komplicerade mätningar, säger laboratorieingenjör Bernt Bergström och berättar att laboratoriet är ackrediterat för två provtagningsmetoder: mätning av flyktiga ämnen i luft och mätning av damm i arbetsplatsluft.

Slutligen arbetar två av labbets medarbetare med att validera en uppdaterad analysmetod för oorganiska syror i luft. Mer om det kan du läsa i nästa nyhetsbrev från Arbets-och miljömedicin.

Sidan granskades den 2 september 2020

Innehållsansvarig: Bernt Bergström