Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Riskbedömning vid graviditet

Det kan finnas risker i arbetsmiljön för den som är gravid, nyss har fött barn eller som ammar. Se vår checklista för riskbedömning av arbetsmiljön för den som väntar barn.

Det finns föreskrifter och lagstadgade krav på att arbetsgivaren ska utföra en riskbedömning av arbetsmiljön för den som är gravid, nyss har fött barn eller som ammar. För att underlätta riskbedömningen har Arbets- och miljömedicin sammanställt en checklista, som arbetsgivare och arbetstagare kan gå igenom tillsammans.

Checklista vid graviditet.pdf

Checklistan tar upp arbetsmiljöfaktorer som arbetsställningar, vibrationer, buller, strålning, värme, kyla, kemikalier, smittämnen, arbetstider samt psykosociala faktorer. Den innehåller även en lista över vilka arbeten man inte får utföra när man är gravid eller ammar. 

Podd

När man väntar barn väcks det nya frågor för de flesta av oss. Många är oroliga för om deras arbetsmiljö kan skada fostret i magen. Det kan handla om kemikalier, tunga lyft eller risk för smitta. Specialistsjuksköterskan Annette Ericsson och överläkaren Håkan Löfstedt svarar på några av de frågor som gravida brukar ha, i ett samtal med kommunikatören Karin Stenström. Länk till podden 

Länkar

Mer information om vad man ska tänka på när en medarbetare är gravid eller när man själv väntar barn finns här:

Arbetsmiljöverkets information och graviditet och amning

Vårdguiden 1177:s råd om graviditet och miljön omkring oss

 

 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 6 februari 2020

Innehållsansvarig: Jessika Hagberg

Publicerad av Jens Qvarngård

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/riskbedomning_gravid

Kontakt

Annette Ericsson
Specialistsjuksköterska
telefon 019–602 24 95