Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Undervisningsmaterial om hälsosamt inträde i arbetslivet

Här kan du se filmer som en introduktion till det framtida arbetslivet. De är tänkta att användas under det första året på gymnasiets yrkesprogram, med syftet att göra eleverna medvetna om arbetsmiljöns betydelse.

Filmerna ska även få eleverna att reflektera över sina egna förutsättningar för att få ett långt och hållbart arbetsliv inom den bransch som de har valt.

Tre filmer – välj den som passar bäst

Filmerna kommer finnas i tre versioner och vänder sig till elever på yrkesprogram inom

  1. Hantverk och restaurang
  2. Bygg, fordon och industri
  3. Vård och barnomsorg

Det är viktigt att eleverna får kunskap om arbetsmiljörisker under sin yrkesutbildning. Många elever behöver hjälp och vägledning för att ta reda på om deras personliga förutsättningar kan leda till besvär i framtiden.

Se tillsammans med elever

I filmerna nämns begreppet medicinsk studie- och yrkesvägledning. Elevhälsan och studie- och yrkesvägledaren på skolan ska känna till mer om detta. De ska också kunna hjälpa elever med detta om det är aktuellt.

Se filmen tillsammans med dina elever – och diskutera sedan arbetsmiljö och risker i arbetslivet. På det viset får eleverna hjälp att börja reflektera över sitt framtida arbetsliv, och sina egna förutsättningar till ett hälsosamt liv. Som ett stöd kan du ladda ner en guide med diskussionsfrågor.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 29 april 2020

Innehållsansvarig: Jessika Hagberg

Publicerad av Jens Qvarngård

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/hinta-filmer