Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Utveckling av ett embryo

Blastocystodling
Sedan november 2012 utförs blastocystodling vid de IVF-behandlingar där det finns minst fem befruktade ägg. Det innebär att äggen odlas vidare till dag 5 då det så kallade blastocyststadiet har uppnåtts. Fördelen är att man har större chans att selektera fram det embryo som har störst potential att bilda en graviditet.
  
Om flera blastocyster utvecklas kan de frysförvaras med hjälp av en frysteknik som kallas vitrifikation.
 
EmbryoScope
På fertilitetsenheten sker all odling i EmbryoScope® time-lapse-system. 
 
EmbryoScope är en modern inkubator med så kallad time-lapse-utrustning, vilket innebär att en kamera tar foton av varje ägg/embryo med bestämda tidsintervall (var 10:e minut). Det möjliggör konstant övervakning av samtliga embryon i inkubatorn utan att odlingsmiljön störs.
 
Vid traditionell odling följer man utvecklingen genom att ta ut embryona ur inkubatorn och titta på dem i mikroskop vid vissa bestämda tidpunkter. Varje sådan kontroll stör embryot, så man kan inte titta så ofta.
 
I EmbryoScope time-lapse-system kan man följa hela det dynamiska förloppet från befruktat ägg till fullt utvecklad blastocyst utan att odlingsmiljön påverkas. Det gör att man kan jämföra utvecklingen hos till bästa embryot.

 
Så här kan utvecklingen av ett embryo se ut i Embryoscopet:
  


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 16 januari 2019

Innehållsansvarig: Eva Kurkkio

Publicerad av Agneta Nyström