Senaste nytt från laboratorierna

Här hittar du de senaste nyheterna från laboratorierna. Tidigare nyheter finns i Nyhetsarkiv laboratorierna.

Nyhetsarkiv laboratoriemedicin 2019

Ny metod, Makrolidresistens hos Mykoplasma genitalium

Alla prover som testas positiva för Mykoplasma genitalium analyseras numera även för resistens mot makrolidantibiotika (Azithromycin). Resistensanalysen ingår i analyspaketet för detektion av Mykoplasma genitalium vid beställning inom Region Örebro län, men kan även beställas som separat analys av externa kunder.
Metoden är en multiplex PCR som detekterar fem av de vanligaste mutationer som är associerade med makrolidresistens hos M.genitalium.

Vi utför normalt inte resistensbestämning för moxifloxacin då resistensen fortsatt är låg. Om det skulle vara mycket angeläget kan analysen utföras efter kontakt med laboratoriets läkare.

Sidan granskades den 13 mars 2019

Innehållsansvarig: Lena Jakobsson