Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Lungkirurgin - en ökande verksamhet

Oswaldo Fernandes är medicinsk ansvarig för lungkirurgin på Kärl-Thoraxkliniken. Trots att kliniken förlorade sina avtal med övriga landsting det senaste året har han och kollegan Mårten Vidlund fullt upp.
- Ja, vi har ökat vår produktion. Vi brukade operera cirka 80-100 patienter på ett år, men förra året hade vi 150 patienter. Om det fortsätter så här så behöver vi utöka med ytterligare en kirurg, särskilt om vi så småningom får ett större upptagningsområde i en större region
.

- Vi vet inte riktigt varför det ökar. Det kan vara en kombination av fler remisser från landsting i regionen och fler sjukdomsfall. Vi har haft fler inflammationer och infektioner samt några flera operationer för metastaser i lunga, säger Oswaldo Fernandes.

Bred verksamhet
Oswaldo Fernandes har arbetat med lungkirurgi i 30 år. Han kom till USÖ från Brasilien för 20 år sedan. Han inriktade sig tidigt mot lungkirurgi men är även med på hjärtoperationer.
- Lungkirurgin på USÖ har en ganska bred verksamhet. Olika former av cancer i lunga, bröstkorg, lungsäck och thymus är vanliga. Man behandlar också bullösa emfysem (luftblåsor i lungorna) och lungkollaps (pneumothorax). Även olika infektioner och inflammationer behandlas. Majoriteten av pneumothoraxoperationerna sker thoracoskopiskt, det vill säga utan öppen kirurgi. Även en del canceroperationer för lungmetastaser kan göras genom titthålsoperationer, vilket gör det mycket mera skonsamt för patienten med kortare vårdtider som följd.

Trattbröst och fågelbröst
- USÖ:s kirurger har gjort sig välkända i regionen genom att ha en väldigt hög kompetens när det gäller att operera thoraxdeformiteter, så kallad trattbröst (inskjuten bröstkorg) eller fågelbröst (utskjutande bröstkorg). Det går att forma om insänkningen eller utbuktningen med ett stålband som opereras in tvärs över bröstkorgen genom så kallad Nuss-teknik. Dock rör det sig om en liten nisch, i fjol rörde det sig om 13 fall med thoraxdeformitet.

Framtid i Länet och riket
Oswaldo ser positivt på framtiden inom lungkirurgin på USÖ och ett stort steg på vägen vore naturligtvis en större region med ett stabilare upptagningsområde. På en nationell nivå tror att det vore bra att koncentrera resurserna till fyra kliniker i landet  med kirurger som ägnar sig bara till lungkirurgi. Detta skulle möjliggöra mer utrymme till utveckling och forskning.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 13 februari 2012

Innehållsansvarig: Petra Ekenstam

Publicerad av Petra Ekenstam