Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Pyogent granulom ("svallkött")

Pyogent granulom

Beskrivning

Rödaktig, lättblödande "knuta" i huden, bestående av rikligt med nybildade kärl omgivna av en lucker stödjevävnad. Utvecklas som ett inflammatoriskt svar på skada eller lokal irritation.

Det kan räcka med ett sticksår efter en spruta, t.ex. varvid granulationsbildningen triggas igång. Tillväxer tämligen hastigt. Basen tenderar att smalna till en "hals". Det pyogena granulomet kan infekteras (Pyogen kan ungefär översättas med: "varbildande".) Namnet "granulom" syftar på att tumören består av en inflammerad, rikligt kärlinnehållande granulationsvävnad/omogen bindväv, vilket är kroppens sätt att fylla ut håligheter och sår.

För äldre patienter är benämningen "svallkött" oftast bekant och lättare att förstå. I normalfallet täcks ett sår med epitelinväxt från sidorna i relevant takt, varvid såret läker bekymmersfritt. Ibland hinner epitelet inte med. Det bildas en "polyp" som förblir utan ytterhud eftersom epitel inte förmår att växa uppåt, bara i hudens plan. 

Pyogent granulomPyogent granulom

Behandling

Det enklaste sättet att komma tillrätta med "läkningsproblemet" är att med en curett (skarpslipad slev) skrapa ner granulationsvävnaden. Samma effekt erhålles med etsning (lapisering). Detta knep kan man i allmänhet praktisera på barn utan att tveka, men på en äldre patient är det nödvändigt att utesluta att det rör sig om ett malignt melanom. Man måste alltså skära bort hela förändringen för granskning i mikroskop.

Kontroll/uppföljning

Någon kontroll eller uppföljning är inte nödvändig i normalfallet. Det händer dock att skrapningen måste upprepas innan läkningen är fullbordad.

Differentialdiagnoser

Hos vuxna kan förväxling ske med ulcererat ("sårigt") malignt melanom. Hos barn är maligna melanom ytterst sällsynta varför det i denna åldersgrupp inte finns något egentligt differentialdiagnostiskt problem.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 13 september 2017

Innehållsansvarig: Anna Josefson

Publicerad av Carina Eriksen