Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Influensavaccination

Hösten 2016 finns erbjudande om influensavaccination med ett tredelat vaccin

Influensa och caliciinformation inför säsongen>>>

Vecka 45 är det gemensam start för influensavaccination i hela landet. Starten är som föregående år framflyttad något i höst, skälet är att influensan numera kommer sent med toppar i slutet av februari och in i mars, ibland t o m senare, och att de grupper som är mest utsatta kan då ha förlorat en del av vaccinationsskyddet.

Årets vaccin som är upphandlat i Fyrklövern heter Influvac® och kan levereras i förfylld spruta med kanyl i 1 alt. 10-dosförpackning.
Beställningar av vaccin sker via Oriola. Priset är 25.50 kr/st oavsett förpackningsstorlek. Vaccinet levereras tisdag till fredag 8.00 – 17.00 från vecka 38. Beställning som görs före kl 14.00 kan levereras dagen efter. För att få det avtalade priset måste beställning göras direkt hos Oriola.

Alt. kan mindre mängd vaccin beställas via Sjukhusapoteket Apoex vanliga beställningsrutiner.

Influvac innehåller följande stammar:
   - Influensa A H1N1/California/7/2009
   - Influensa A H3N2/Hong Kong/4801/2014
   - Influensa B/Brisbane/60/2008 (V)
Vaccinet innehåller inte adjuvans och är fritt från kvicksilver.

Regionens regelverk för influensavaccination utan kostnad för patienten är, enl. folkhälsomyndighetens rekommendationer;

 1. personer 65 år och äldre
 2. gravida efter graviditetsvecka 16 (se nedan)
 3. vuxna och barn över 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd:
  - kronisk hjärtsjukdom
  - kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår astma
  - andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, BMI >40, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder)
  - kronisk lever- eller njursvikt
  - diabetes mellitus med svåra komplikationer
  - tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling. T. ex. kortisonbehandling motsvarande >20 mg Prednisolon/dag.

De medicinskt definierade riskgrupperna omfattar här barn och vuxna med kroniska sjukdomar och tillstånd med ökad risk för svår influensasjukdom. Dessa grupper är mer eller mindre heterogena och i vissa fall kommer det krävas en individuell bedömning av om vaccination ska erbjudas eller inte.

För gravida rekommenderar Folkhälsomyndigheten att frågan om vaccination tas upp inom mödrahälsovården tidigt i graviditeten. Gravida som inte ingår i någon annan riskgrupp rekommenderas vaccination efter graviditetsvecka 16 under höst-/vinterperioden då vaccinationer ges eftersom det är under den senare delen av graviditeten som de har en ökad risk för svår influensasjukdom. Gravida som även ingår i en annan riskgrupp (se ovan) rekommenderas vaccination även före graviditetsvecka 16.

Äggallergiker:
Det är kontraindicerat att vaccinera den som är äggallergisk med Influvac®. Anledningen till denna försiktighetsåtgärd är att influensaviruset som vaccinen tillverkas från odlas fram i befruktade hönsägg. 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 20 oktober 2016

Innehållsansvarig: Hans Fredlund

Publicerad av Anne Lennell

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/uso/influensavaccination