Du är på Region Örebro läns webbplats.

Logotyp för webbplatsen Logotyp för webbplatsen

Beroendecentrums körkortsmottagning Örebro

Du som bor i Örebro län och har fått ett föreläggande eller beslut från Transportstyrelsen att inkomma med läkarintyg för att påvisa nykter- och drogfrihet gällande alkohol, narkotika samt anabola androgena steroider kan vända dig till oss.

Körkortsutredningar påbörjas efter beslut och föreläggande från Transportstyrelsen och utförs utifrån Transportstyrelsens direktiv.

Telefonnummer

019-602 45 91

Telefontider

Måndag-Fredag 08:00-12:00

Öppettider

Måndag-Fredag 08:00-12:00

Måndag-Fredag 13:00-16:30

Telefonnummer

019-602 27 90

Telefontider

Måndag-Söndag 00:00-24:00

Av- och ombokningstelefon för bokade tider till beroendecentrums verksamheter. Meddelande om avbokning kan lämnas dygnets alla timmar.

Telefonnummer

019-602 05 30

Telefontider

Måndag-Fredag 10:00-12:00

Rådgivningstelefon för patienter som önskar ställa frågor om risk- eller skadligt bruk av alkohol, droger, läkemedel och/eller spel, eller lämna egenanmälan/egen vårdbegäran. Detta kontaktsätt kan vara ett alternativ om man exempelvis inte har tillgång till att kontakta verksamheten via 1177.se/vårdguidens e-tjänster eller av andra orsaker inte önskar använda etjänsten.

Telefonnummer

019-602 05 39

Öppettider

Lördagar 08:00-12:00 - samt röda helgdagar

Söndagar 08:00-12:00 - samt röda helgdagar

Besöksadress

Universitetssjukhuset, entré P, vån 3, 70185 Örebro

Visa på karta

Besöksadress

Slottsgatan 10, 5 tr, 703 61, Örebro

Har du tagit dina vaccindoser mot covid-19?

Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Nu erbjuder vi alla som är 18 år eller äldre en ny påfyllnadsdos.

Boka tid eller kom på drop-in (1177.se)

För patienter som sedan tidigare har en påbörjat kontakt med någon av psykiatrins- eller beroendecentrums mottagningar kan vi utföra utredningar inför ansökan om alkolås. 

Du som är anhörig till någon som lever med ett psykiatriskt tillstånd eller en psykiatrisk diagnos kan ibland själv behöva rådgivande stöd och handledning. 

Kontaktuppgifter och mer information om stöd till dig som är anhörig hittar du här.

Beroende på vilket intyg du behöver tar en körkortsutredning olika lång tid. Under utredningstiden kommer du att kallas till oss för provtagning under ett antal tillfällen. Ta med ditt beslut eller föreläggande från Transportstyrelsen till första besöket.

Godkännande

I samband med att du påbörjar en körkortsutredning godkänner du att vi vid behov begär in beslut eller förelägganden från Transportstyrelsen samt att läkare har rätt att ta del av provsvar och din journal.

Läkemedel

Om du blir ordinerad eller behandlad med receptbelagda läkemedel vid besök på andra mottagningar, är det viktigt att du tar med ett intyg från den läkare som förskrivit läkemedlet samt informerar din behandlingskontakt hos oss. Användning av narkotikaklassade läkemedel kan medföra att din nykterhet inte kan styrkas. Om du är osäker kan du rådfråga din behandlingskontakt hos oss. 

Provtagning vid varje besök

Under besöken tar vi övervakade urinprov samt blodprov. Utöver ordinerad provtagning har läkare rätt att utföra extra oaviserade provtagningar.

Om du inte kommer på ditt besök

Uteblivet besök utan orsak medför att nykterhet och drogfrihet inte kan styrkas. Det kan leda till att utredningstiden förlängs eller startas om. Det är därför viktigt att du kontaktar mottagningen om du får förhinder.

Med anledning av covid-19

Om du har symtom som skulle kunna vara covid-19 ber vi dig avboka ditt besök eller ringa mottagningen för att rådgöra. 

Om du har någon som vill följa med dig på besöket måste din medföljare vara helt frisk, hålla avstånd till andra personer och vara noga med handhygienen. Vuxna medföljare som inte är vaccinerade mot covid-19 ska särskilt undvika nära kontakt med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Under besöken tar vi övervakade urinprov samt blodprov. Utöver ordinerad provtagning har läkare rätt att utföra extra oaviserade provtagningar.

Uteblivet besök utan orsak medför att nykterhet och drogfrihet inte kan styrkas. Det kan leda till att utredningstiden förlängs eller startas om. Det är därför viktigt att du kontaktar mottagningen om du får förhinder.

Du är välkommen att ta med dig en närstående vid ditt besök hos oss.

Anmäl dig när du kommer hit

När du kommer till oss för ditt besök kan du antingen anmäla dig i självincheckningsdisk eller i reception/kassa. För alla bokade besök ser du i din kallelse hur du ska göra.

Efter utredning och slutbetalning skickar vi ditt intyg samt provsvar till Transportstyrelsen. Det innebär att en utebliven slutbetalning fördröjer att intyget skickas till Transportstyrelsen.

Frågor om din behandling

Har du frågor om din medicinering eller behandling ska du kontakta din mottagning. Det kan du göra genom mottagningens e-tjänster eller genom att ringa på telefontiden. 

Observera att du inte ska mejla frågor om din behandling eftersom det handlar om känsliga och sekretessbelagda uppgifter! Genom att använda e-tjänsten Kontakta oss skyddas dina uppgifter. 

Läs mer om hur dina uppgifter skyddas och hanteras i vården (1177.se)