Du är på Region Örebro läns webbplats.
Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden.
Här hittar personal inom vård och omsorg relevant vårdrelaterad information, regionala riktlinjer, rutiner och styrande dokument.
Region Örebro läns webbplats för dig som arbetar med regional utveckling i Örebro län.
Ring vår växel 019 - 602 10 00
019 - 602 10 00
Inkommande e-post till regionen@regionorebrolan.se tas emot av registrator vid det centrala diariet.
Därför kan vi inte svara på frågor om:
Vi kan inte garantera säkerheten för e-post, skicka därför aldrig konfidentiella uppgifter via e-post utan använd istället tjänsten 1177 Vårdguidens e-tjänster där du kan nå vården.
Information som sänds med e-post hanteras enligt samma offentlighets- och sekretessregler som för post via brev. Det betyder att de handlingar som kommer in är allmänna och diarieförs enligt gällande regler och bevaras för framtiden.
regionen@regionorebrolan.se
Region Örebro länBox 1613701 16 Örebro
Eklundavägen 1702 17 Örebro
Patientbiblioteket på USÖ ger service till patienter och dess anhöriga eller närstående samt till personalen på sjukhuset. Hos oss kan du låna böcker och ljudböcker. På plats hos oss kan du läsa dagstidningar och tidskrifter samt använda våra datorer. Till patienter som är inlagda på sjukhuset har vi en utökad service. Konstutställning, konstutlån samt en barn- och ungdomsverksamhet ingår också i patientbibliotekets verksamhet.
Öppettider
Måndag 10.00 - 16.30
Tisdag – torsdag 9.00 - 16.30
Fredag 9.00 - 15.30
Avvikande öppetider under maj:
25 maj: 09.00-14.00
26 maj: STÄNGT
Besöksadress
Universitetssjukhuset Örebro, huvudentrén, M-huset, källarvåningen.
Du reserverar böcker och ljudböcker genom att mejla eller ringa till oss. Det går också att göra en beställning via Örebro biblioteks webbplats och välja uthämtning hos oss. Under bibliotekets öppettider går det också bra att låna på plats. Utifrån det du tycker om att läsa och lyssna på kan vi plocka ihop en "take-away-bokpåse" med böcker eller ljudböcker.
Du kan återlämna det du lånat i våra återlämningsskåp som finns utanför biblioteket och innanför entréerna B, M och L på sjukhuset i Örebro. Under bibliotekets öppettider går det bra att återlämna på biblioteket.
För att låna hos oss behöver du ett giltigt lånekort. Det är endast inneliggande patienter som är undantagna från kravet på lånekort. På Örebro bibliotek finns information om hur du skaffar ett lånekort.
För dig som är inlagd på någon av sjukhusets vårdavdelningar har vi en utökad service. Varje vecka besöker vi sjukhusets vårdavdelningar med vår bokvagn och som inneliggande patient kan du förutom böcker även låna tidskrifter, film, musik, CD-spelare samt DVD-spelare och konst.
Du kan göra din beställning genom att kontakta oss så kommer vi upp till avdelningen med det du vill ha, oftast under samma dag. Vi reserverar oss för att materialet kan vara utlånat. Du kan låna hem böcker och ljudböcker när du blir utskriven.
Varje vecka besöker vi vårdavdelningar på sjukhuset för att erbjuda inneliggande patienter bibliotekets service. Information om när vi kommer till din avdelning finns på avdelningen där du är inlagd.
Som inneliggande patient kan du låna tidskrifter och veckotidningar.
Tidskrifter på patientbiblioteket 2022 (Pdf, 63kB)
Är böcker som du läser eller lyssnar på i en dator, mobiltelefon eller surfplatta. Det är gratis att ladda ner e-böcker från Örebro biblioteks hemsida. Allt du behöver är ditt lånekortsnummer och pinkod.
Som inneliggande patient kan du låna film och musik. Vi har även DVD-spelare och CD-spelare att låna ut. Film går också att låna på Örebro biblioteks hemsida. Dom filmerna kan du titta på via en dator, mobiltelefon eller surfplatta.
Biblioteket har en stor samling tavlor som vi lånar ut till patientrummen. Varje vecka besöker vi en avdelning och har med ett stort antal tavlor med blandade motiv. Du som är inlagd får själv välja en tavla som hängs på väggen framför din säng. Tanken med konstutlåningen är att ta fram det friska hos varje patient. Konst väcker ofta minnen och associationer och kan ge upphov till intressanta samtal. Avdelningar med konstutlån är: 12, 37A/B, 38, 63, 82, 83, 85, 92, 93, 96 samt MBO.
Det du har lånat kan du återlämna på den vårdavdelning där du är inlagd.
Inneliggande patienter får låna patientbibliotekets böcker och andra media utan lånekort. Om du vill reservera böcker eller låna e-böcker eller film från Örebro biblioteks hemsida behöver du ett lånekort. Lånekort kan beställas på Örebro biblioteks hemsida.
Kom in till barn- och ungdomshörnan och mys med en bok, spela ett brädspel, bläddra i en tidning eller låna en dator. Här finns en massa olika sorters böcker att låna, både att läsa och lyssna på. Du kan läsa på det sätt som passar dig bäst. Det finns också tidningar, seriealbum, musik och filmer. Vi har böcker på olika språk, kom in och fråga så hjälper vi dig att hitta böcker som passar dig.
Du kan läsa mer om digitala böcker här.
Bamse, Julia, Kamratposten, Min häst, Pets (2022)
För dig som är liten (0-3 år) tillsammans med någon vuxen - prata, läsa, sjunga, rimma, ramsa så att ditt språk- och läsintresse utvecklas tidigt.
Språka-mera-påsar och böcker från Skattkistan kan du låna om du har ett recept och en skattkarta.
Det finns flera olika sorter att låna för dig som 0-6 år.
Böcker om viktiga och ibland svåra ämnen som till exempel sorg eller att vara sjuk.
Elin Trumberg
Bibliotekarie, barn och unga
Karin Marklund
Kan du inte komma till oss? Då kommer vi till dig!
Vi besöker barn- och ungdomskliniken och barn- och ungdomspsykiatrisk avdelning 5 med en fullastad bokvagn, så att du kan låna direkt vid sängen.
Vi tipsar gärna om bra böcker eller filmer och om du vill läsa eller lyssna på något som inte finns med på vagnen så försöker vi ordna det så fort som möjligt.
Bokvagnsturer för barn och unga - schema (Pdf, 220kB)
För dig som är kvar lite längre på avdelning 26, ring oss eller prata med någon på Lekterapin, så läser vi, ritar eller skriver en berättelse tillsammans.
Högläsning och skrivande på avdelning 5.
Missade du bokvagnens besök på avdelningen? Ring eller mejla så kommer vi en tid som passar dig!
Bibblans appar och digitala tjänster kan du klicka på 24-7, alltså 24 timmar sju dagar i veckan. Läs och lyssna i mobil, surfplatta eller dator.
Örebro bibliotek
Biblio: Låna e-böcker & e-ljudböcker
Strömma film gratis via bibblan
Barnens bibliotek
Bokstart
Världens bibliotek - böcker på olika språk
Barnombudsmannen - mina rättigheter
Kodknäckarna - information till föräldrar om barns språkutveckling (0-5 år)
Kodknäckarna - information om hur du kan hjälpa ditt barn att lyckas med ljud och bokstäver (5-8 år)
Bibblix - en läsapp för dig som är mellan 6-12 år.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Tack för ditt inskick
Vill du skicka lite återkoppling kring vad vi kan göra bättre så kan du göra det här.
Senast uppdaterad: den 7 mars 2022
Arbetsterapeuter på sjukhuset
Bårhus och visningsrum USÖ
Kuratorer på USÖ
Sjukhuskyrkan Universitetssjukhuset Örebro