Du är på Region Örebro läns webbplats.

Logotyp för webbplatsen Logotyp för webbplatsen

AK-mottagning Universitetssjukhuset Örebro

M-huset, bottenvåningen, ingång via huvudentrén
Visa på karta

AK-mottagningen tar hand om patienter som behandlas med blodförtunnande läkemedel (antikoagulantia) på grund av blodpropp eller ökad risk för blodpropp. De vanligaste behandlingsorsakerna är förmaksflimmer, lungemboli, djup ventrombos och mekaniska hjärtklaffar. De vanligaste blodförtunnande läkemedlen är Waran, Eliquis, Pradaxa och Xarelto.
På mottagningen arbetar sjuksköterskor. De ansvarar för information om och dosering av blodförtunnande läkemedel som ordinerats av läkare.
För att säkerställa rätt dos av läkemedlet för just dig behöver regelbundna prover tas. Provtagningen sker antingen på Provtagningen, USÖ eller på din vårdcentral.

Telefonnummer

019-602 12 91

Öppettider

Måndag-Torsdag 08:30-16:30

Fredagar 08:30-15:00

Besöksadress

M-huset, bottenvåningen, ingång via huvudentrén

Postadress

Universitetssjukhuset Örebro
701 85 Örebro

Remiss krävs

För att få komma till mottagningen behöver du först få en bedömning från exempelvis din läkare på vårdcentralen. Hen skickar sedan remissen till oss och du får en bekräftelse på att vi har tagit emot den. 

Remiss (1177.se)

 

Provtagning och mätningar

Provtagning kan göras både på din vårdcentral och på sjukhuset. Ta alltid med legitimation när du ska ta ett prov.

Läs mer om olika typer av provtagningar och mätningar, till exempel EKG (1177.se)

Blodprov

För att få ett så korrekt resultat som möjligt bör du inte röka timmen före provtagning. Dygnet före provtagning avstår du helst från extrem fysisk aktivitet samt överdrivet födo- och alkoholintag. Innan provtagningen bör du också sitta och vila cirka 15 minuter för att kroppen ska komma i jämvikt.
 
Vid provtagning av läkemedelsanalys gäller oftast att provet tas före morgondosen av läkemedlet. Övriga ordinerade läkemedel som används tar du som vanligt om du inte fått någon annan information från din läkare.

Att tänka på när du ska lämna blodprov (1177.se)

Urinprov

Urinprov kan användas för många olika analyser. Hur du ska lämna ditt prov och hur du ska hantera det beror på vad som ska analyseras. Följ alltid de råd som du får från din behandlande läkare eller från den mottagning eller det laboratorium där du ska lämna provet.

Att tänka på när du ska lämna urinprov (1177.se)

Se dina provsvar via 1177.se

Genom e-tjänsten Journalen kan du läsa delar av din journal via nätet. Här kan du också se dina provsvar.

Det finns vissa begräsningar i vad du kan se via Journalen från Region Örebro län. Tänk också på att det finns en viss fördröjning innan dina provsvar eller journalanteckningar visas i e-tjänsten.

På 1177.se kan du läsa mer om vad du kan se via e-tjänsten Journalen

Använd munskydd när du besöker oss

Smitta kan spridas även av personer som inte har symtom på covid-19. Därför vill vi att du som besöker vården använder munskydd.

Tillsammans stoppar vi smittspridningen!

Lokala allmänna rekommendationer för att bromsa smittspridning i Örebro län (1177.se)

Din remitterande läkare ger dig information om ditt provsvar.