Du är på Region Örebro läns webbplats.
Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden.
Här hittar personal inom vård och omsorg relevant vårdrelaterad information, regionala riktlinjer, rutiner och styrande dokument.
Region Örebro läns webbplats för dig som arbetar med regional utveckling i Örebro län.
Ring vår växel 019 - 602 10 00
019 - 602 10 00
Inkommande e-post till regionen@regionorebrolan.se tas emot av registrator vid det centrala diariet.
Därför kan vi inte svara på frågor om:
Vi kan inte garantera säkerheten för e-post, skicka därför aldrig konfidentiella uppgifter via e-post utan använd istället tjänsten 1177 Vårdguidens e-tjänster där du kan nå vården.
Information som sänds med e-post hanteras enligt samma offentlighets- och sekretessregler som för post via brev. Det betyder att de handlingar som kommer in är allmänna och diarieförs enligt gällande regler och bevaras för framtiden.
regionen@regionorebrolan.se
Region Örebro länBox 1613701 16 Örebro
Eklundavägen 1702 17 Örebro
Ärendegången från upptäckt till utredning och insatser vid misstanke om dyslexi, dyskalkyli och språkstörning är omdiskuterad. Både individernas familjer och personal från verksamheterna där barnen möts upplever behov av att hanteringen ses över och förbättras.
Bakgrunden till utvecklingsarbetet började i att verksamhetschef för Öron-, näs- och halskliniken (ÖNHkliniken), Universitetssjukhuset (USÖ), och cheflogoped för Logopedi och foniatri lyfte frågan till områdeschef samt till hälso- och sjukvårdsdirektör om att lyfta ur dyslexiutredningarna från logopedmottagningarna och istället skapa ett länsövergripande Dyslexicentrum. Detta gjordes med en bakgrund av flera orsaker. En orsak var att logopedverksamheten med personalstyrka inte ensam klarade att ansvara för alla språk-, läs-, skriv- och räkneutredningar. En annan orsak var att väntetiden till utredning hos logopedmottagningar var lång. Samt att utredningssituationen inte var tillfredställande för varken individen eller vårdgivare. Samtalet fortsatte till regionfullmäktige. I regionfullmäktiges ”Verksamhetsplan med budget 2017 och planeringsförutsättning för 2018-2019” föreslog regionfullmäktige att förutsättningarna ska utredas för en förstärkning av logopedresurserna genom skolhälsovården. Utifrån detta skapade ÖNH-kliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro ett arbete med en verksamhetsutredning (2017) samt projektet Låna logoped (2018-2020).
I verksamhetsutredningen undersöktes hur familjer, skolpersonal och logopedmottagningarna upplevde vägen till logopedutredning, utredningen och om råden från utredningen får effekt i vardagen. I undersökningen framkom åsikter och förslag till förändringar. Dessa åsikter och förslag berör både kommunernas och regionens organisationer. Åsikterna och förslagen till förändring finns samlade i en verksamhetsutredning.
Verksamhetsutredning (Pdf, 462kB)
För att undersöka hur andra arbetssätt kan stimulera till ökat stöd för elever med språk-, läs och skrivsvårigheter inom skolan skapades projektet ”Låna logoped”. Inom projektet Låna logoped undersöktes hur stödet till eleverna ökade om skollogoped fanns på skolan. Skolor fick ansöka om att under en tidsbegränsad period ha en skollogoped tjänstgörande lokalt på skolorna inom elevhälsoteamet för att stödja kring vilka insatser som kan göras inom skolan. Första året 2018 fanns logoped på skolan men genomförde regionens diagnostiska språk-, räkne-, läs- och skrivutredningar på skolan i samarbete med elevhälsoteamet. Efter utvärderingen förändrades arbetssättet och diagnostiska utredningar togs bort ur uppdraget. Under år 2019 och 2020 fanns logopedkompetensen lokalt på skolan för att arbeta med insatser och handledning inom skolans uppdrag.
Vid utvärdering av projekt Låna logoped framkom flera bra arbetssätt för att stödja elever med språk-, läs- och skrivsvårigheter.
Läs den sammanfattande utvärderingen:
Sammanfattande utvärdering av Låna logoped (Pdf, 317kB)
Utvärderingar för respektive skolområdes arbete:
Utvärdering Låna logoped 2018 (Pdf, 381kB)
Utvärdering Låna logoped 2019 (Pdf, 334kB)
Utvärdering Låna logoped 2020 (Pdf, 383kB)
Sammanfattningsvis har verksamhetsutredningen och projektet Låna logoped lett till:
Att logoped finns på skolan har ökat stödet till eleverna på skolan, men har inte visats minska köerna och väntetid till utredning hos logopedmottagningen.
Logopedmottagningens arbete för att utreda hur förstärkning av logopedresurser inom skolan kan göras avslutas nu. Fortsatt vill vi informera om vilka arbetssätt som har gett effekt för att elever även på andra skolor ska kunna få ökat stöd. De arbetssätt som har använts i Låna logoped (se punkt 2 och 3) rekommenderas som ett fortsatt bra arbete på skolor och att logopedkompetensen har funnits lokalt på skolan har bidragit till att dessa insatser ges. Logopedkompetensen efterfrågas på skolorna och det är av betydelse att skollogopeder finns inom kommunerna (lokalt på skolor och centralt) för att arbeta inom skolans uppdrag.
Vill ni veta mer om arbetssätt eller projektets resultat ta kontakt med Elin Nordin.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Tack för din återkoppling!
Du kan också skicka in förslag till oss på hur sidan kan förbättras här.
Senast uppdaterad: den 8 april 2021