Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Neonatalavdelning 35

Avdelning 35 är barn- och ungdomsklinikens neonatalavdelning. Vi finns i B-huset på plan 5. Här vårdas nyfödda barn från Örebro län som har behov av extrastöd och åtgärder i samband med födelsen. De utgör ca 10-15 % (400-500 barn/år).

För en liten grupp av dessa barn, de mycket förtidigt födda och de fullgångna med en komplicerad sjukdom eller missbildning, behövs avancerad medicinsk intensivvård. Vårdtiden kan variera från några timmar till några månader.

Få mer information om för tidigt födda barn på 1177.se

Avdelningen har 16 vårdplatser varav 5 intensivvårdsplatser. Resterande 12 platser är så kallade lättvårdsplatser där stabilare barn vårdas. Vi arbetar aktivt för att utveckla samvård i så stor utsträckning som möjligt. Även om barnet behöver åtgärder som utförs av personal är föräldrarna barnets viktigaste vårdare. Vårt mål är att miljön och vården runt varje barn ska vara så individanpassat som möjligt oavsett om barnet vårdas i förälders famn, säng eller i kuvös. Vi har några samvårdsrum där föräldrar och barn kan bo tillsammans. 

En annan målsättning vi har är att tidigt påbörja vård hud mot hud hos föräldrarna under merparten av dygnets timmar. För att möjliggöra detta finns vilfotåljer vid varje vårdplats.                                              

             

Detta innebär att separationen mellan det nyfödda barnet och föräldrarna minimeras så mycket som möjligt. Tidig hudkontakt ger barnet värme närhet och trygghet dessutom är detta mycket amningsbefrämjande, vilket i sin tur leder till tidigare hemgång.

Vår personal har hög kompetens och består av barnläkare, barnsjuksköterskor/intensivvårdssjuksköterskor och barnsköterskor/undersköterskor. Dessutom arbetar kuratorer, sjukgymnast, dietist och psykolog på avdelningen. Sedan många år bedrivs teamarbete, utvecklingsarbete och forskning på avdelningen. All personal erbjuds kontinuerligt att deltaga i interna och externa utbildningar/konferenser.

Donera bröstmjölk

Få information om hur du donerar bröstmjölk på 1177.se

Studiebesök på avdelningen

Är du inlagd på kvinnokliniken under graviditeten och riskerar att föda ditt barn för tidigt, försöker vi informera och visa runt här på avdelningen. Det känns ofta bättre om man känner igen lokalerna och har sett den utrustning och övervakning vi har här.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 3 oktober 2019

Innehållsansvarig: Lina Molén

Publicerad av Josefine Gran