Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Beroendecentrum

På Beroendecentrum hjälper vi dig som har ett missbruk eller beroende av alkohol eller droger och som samtidigt mår psykiskt dåligt.

Vi tar emot personer från 13 år och uppåt. Till oss kommer du antingen via bedömning och remiss från din läkare eller genom att du kontaktar oss direkt.

Du kan också skicka en Egen vårdbegäran via 1177 Vårdguidens e-tjänster eller fylla i och skicka en blankett, (blankett för utskrift).

Nya regler för återbud och uteblivna besök

1 mars 2017 införs nya regler för återbud och uteblivna besök inom hälso- och sjukvården i Örebro län.

De nya reglerna innebär att:
• Du kan av- eller omboka ditt besök utan kostnad upp till 24 timmar före besökstiden.

• Om du inte kan komma på din bokade tid måste du av- eller omboka senast 24 timmar innan besöket skulle ägt rum. Annars får du betala vad besöket hade kostat eller minst 200 kronor.

• Avgiften för uteblivet besök gäller även personer mellan 18 år och över 85 år.

• Du kan avboka ditt besök dygnet runt, på mottagningens telefonsvarare 019-602 27 90 eller genom att logga in i e-tjänsterna på www.1177.se.

De nya reglerna införs för att öka tillgängligheten inom hälso- och sjukvården. Om en patient som inte kan komma på sin bokade tid avbokar i god tid kan en annan patient få tiden.


Vad kan vi hjälpa dig med?

Ibland hamnar människor i beroende av någon sinnesförändrande drog. Med sinnesförändrande drog menas vin, öl och sprit förstås, men också allt annat som påverkar våra sinnen - narkotika, hormonpreparat, smärtstillande tabletter och vissa lugnande medel.

För oss på Beroendecentrum som möter detta är det vardagen – inget konstigt och inget skamligt. Vi har bara ett intresse – att göra vad vi kan för att hjälpa dig att hitta vägen ut ur beroendet och den psykiska ohälsan. Vägen ut finns, oavsett om du är 13 år eller 70 år. Och oavsett om du hållit på kortare eller längre tid.

Ett drogmissbruk är ofta bara en del i en människas livsbild. Idag arbetar vi därför med alla pusselbitar i livet. Vi söker svar på frågor som:

  • Hur mår själva människan? Hur lever han eller hon?
  • Hur fungerar familjerelationerna och relationerna med omgivningen? Hur är det med arbetet?
  • Vad i livet fungerar bra – och, vad i livet fungerar mindre bra?

Närstående till någon med beroendeproblem och psykisk ohälsa?

Om du har funderingar, ring till vår rådgivningtelefon, se kontaktuppgifter i högerspalten. 

Här hittar du mer anhöriginformation

Annan hjälp att få

Om du använder för mycket alkohol eller droger men inte har psykiska problem kan du få hjälp och stöd hos vårdcentralen.

Här kan du läsa mer om vårdcentralerna


Handlingsplan/strategi för ökad kvalité i brukarsamverkan och ökad delaktighet  -
"10-punktsprogrammet"

I slutet av år 2011 formulerade biträdande psykiatrichef Erik Sjöberg på initiativ av psykiatridirektör Birgitta Johansson ett uppdrag innebärande utredning av möjligheterna till och strategierna för att uppnå en ytterligare ökad brukarmedverkan/delaktighet inom psykiatrins hela arbetsfält.
Uppdraget överlämnades för effektuering till ”rådet för samverkan i partnerskap” i december månad 2011 och har utförts tillsammans med brukarrepresenentanter.

Uppdraget är utfört av klinikrepresentanter tillsammans med brukarrepresentanter och slutfördes i början av april månad 2012.

Här kan du ta del av handlingsplanen, ett 10-punktsprogramSid-funktioner och -information

Sidan granskades den 25 april 2017

Innehållsansvarig: Åsa Magnusson

Publicerad av Lotta Molin

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/beroendecentrum

Kontaktuppgifter

Rådgivningstelefon

Nya tider för rådgivningstfn från 
1 maj 2017:

Mån-To, kl. 10-12 samt 13-15
Fre kl. 10-12.


019 - 602 05 30 

E-post

Tänk på att aldrig skicka e-post med personlig information, exempelvis ditt personnummer eller uppgifter som rör din hälsa. Av säkerhetsskäl kan vi tyvärr inte besvara frågor om vård via e-post.
Logga in på 1177.se för att kontakta vården på ett säkert sätt eller kontakta din mottagning direkt via telefon.

Egen vårdbegäran