Region Örebo county Region Örebo county
Search

Bergslagsleden

Bergslagsleden går som en pulsåder genom Örebroregionen. Den är 28 mil lång och består av 17 etapper. Leden startar i Kloten och slutar vid Stenkällegården i Tiveden. Alla kan vandra Bergslagsleden, det finns etapper som passar alla, olika långa och med olika svårighetsgrad.

Bergslagsleden - Örebrogionens pulsåder

Bergslagsleden löper som en pulsåder genom hela Örebroregionen. Leden är indelad i 17 etapper som är mellan 7 och 22 kilometer långa.

Bergslagsleden är en viktig pusselbit för regional utveckling, både i turistiskt och folkhälsoperspektiv. Genom en attraktiv led lockar vi besökare från hela världen, som genom att bo och äta bidrar till utvecklingen av natur- och landsbygdsturismen. Huvudman för Bergslagsleden är Region Örebro län. Varje etapp vårdas av ideella organisationer och föreningar. 

Varje etapp har ett etappblad med karta och beskrivning av sevärdheter längs etappen. Dessa kan du ladda ner under respektive etapp. Det finns även en digital karta för varje etapp och hela leden finns på appen Naturkartan. Du kan välja att använda vår hemsida i telefonen eller Naturkartan under din vandring.

Bergslagsleden bjuder på många varierande utsiktsplatser med storslagna vyer. Du kan bland annat njuta av utsikten över Bergslagens storskogar, glittrande sjöar eller något av våra spännande naturreservat. 

Vill du göra dagsetapper kan du välja att gå någon av våra rundslingor som utgår från flera etappmål. De går oftast förbi en rastplats med eldstad och vindskydd.

Rusakulan 

Rusakulan är Kilsbergens finaste, mest lättåtkomliga utsiktsplatser, 265 meter över havet. En molnfri dag ligger Närke och Västmanland nedanför dina fötter. Om du har tur kan du räkna till 21 kyrktorn från höjden. Nedanför har du den kända svansjön Tysslingen och längre bort ligger Örebro vid Hjälmarens strand. Utsiktspunkten är tillgänglig för rörelsehindrade. Från parkeringen går det att köra upp till utsikten. Den som vill njuta av sin matsäck runt en brasa kan använda vindskyddet strax nedanför utsikten.

Kindlahöjden 

Kindlahöjden är med sina 425 meter över havet en av Örebro läns högsta punkter. Endast längst i nordväst, nära gränsen mot Värmland, finns högre höjder. Naturreservatet Kinda är ett av länets mest otillgängliga och väglösa vildmarksområden. På toppen av Kindla finns ett 11 meter högt utsiktstorn som gör att man kommer ovanför trädtopparna och får en fantastisk utsikt över Bergslagens storskogar. Mer information om ledsystem och övernattningsmöjligheter finns på Länsstyrelsens hemsida.

Tomasbodahöjden 

Kilsbergens högsta punkt 298,4 meter över havet är ett nytt utflyktsmål på Bergslagsleden som invigdes i juni 2015. Två konstnärer har skapat en inramning av platsen där matsäcken kan avnjutas efter en lagom lång vandring på Bergslagsleden. Precis vid den högsta punkten finns det ingen direkt utsikt men lite längre bort är det skyltat till en ny utsiktspunkt. Skogen reser sig hög omkring platsen, en lugn plats att återvända till för att få ro. På platsen finns fortfarande rester av ett flygbevakningstorn som byggdes på 1930-talet. Ofta var det kvinnliga Lottakårister, så kallade ”Tornsvalor” som hade ansvar för att hålla utkik efter fientliga flyg. Den högsta punkten når du från Kilsbergsstugan i Tomasboda där det finns en skyltad avstickare upp till den högsta punkten när du vandrar etapp 9.

Munkastigen

Munkastigen är en pilgrimsleden mellan Riseberga klosterruin och Birgittakyrkan i Olshammar. Munkastigen är en Birgittaled och har därför samma symbol som används av Pilgrimscentrum i Vadstena.

 

foto  Johan Karlström

Contacts

Johan Karlström

Utvecklingsledare: Natur och friluftsliv

Did the content help you?

Last updated: Tuesday, January 19, 2021