Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök
Hand som kryddar mat som lagas i en stekpanna på en spis.

Lagom är bäst när du äter

Kroppen behöver lagom med energi för att fungera bra, det vill säga så många kalorier som man gör av med. Både för lite och för mycket mat kan leda till hälsoproblem. Naturligt fiberrik mat, som grönsaker, frukter, fullkornsprodukter, nötter och frön hjälper till att främja din hälsa. Medan mycket läsk och sötsaker, vita varianter av bröd, ris och pasta, rött kött och charkprodukter kan leda till hälsoproblem. 

Du behöver inte förändra dina matvanor helt och hållet i ett enda steg. Börja med att göra en eller två förändringar under några av veckans dagar. Även små förändringar i dina matvanor kan göra skillnad för din hälsa. 

Det här rekommenderas när det gäller att äta hälsosamt

Ät grönare

Färgglatt är nyttigt eftersom grönsaker, frukt och bär innehåller vitaminer, mineraler och andra nyttigheter som våra kroppar behöver. Det är bra att äta minst 500 gram om dagen. Det motsvarar till exempel två generösa nävar grönsaker, rotfrukter och baljväxter och två frukter. Äter man mycket grönsaker och frukt minskar risken för bland annat fetma, hjärt och kärlsjukdom och vissa typer av cancer.

Ät mer fisk och skaldjur

Om man äter fisk två till tre gånger i veckan, och varierar mellan olika sorter, har man lättare att få i sig många av de näringsämnen som man behöver för att må bra. I fisk finns till exempel D-vitamin, jod och selen, som det kan vara svårt att få tillräckligt av. Att äta mer fisk och skaldjur bidrar till att minska risken för flera olika folksjukdomar.

Ät mindre rött kött och chark

För hälsan är det bra att dra ner på rött kött och chark. Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt. Äter man mindre än 500 gram i veckan minskar risken för tjock- och ändtarmscancer.

Ät varierad kost

Genom att äta många olika sorters mat är det lättare att få i sig det kroppen behöver för att må bra, samtidigt som risken att få i sig för mycket av skadliga ämnen minskar.

Ät rätt fett

Kroppen behöver fett, men rätt sorts fett. Oljor och andra Nyckelhålsmärkta matfetter innehåller omättade fetter som det är bra att äta mer av.

Ät enligt Tallriksmodellen

Det finns mycket du kan göra själv för att äta mer hälsosamt. Till din hjälp kan du använda Tallriksmodellen (Livsmedelsverket.se), som hjälper dig att äta lagom mycket och med en bra fördelning av olika typer av livsmedel. Matvanekollen (Livsmedelsverket.se) är ett snabbtest som visar hur du äter och ger tips på vad du kan göra för att äta mer hälsosamt.

Välj Nyckelhålsmärkt

När du väljer livsmedel som är märkta med symbolen Nyckelhålet, vet du att du gör ett hälsosamt val. (livsmedelsverket.se)

Så äter du hälsosamt (1177.se)

Tips om vikt och hälsa för dig som är 13 - 25 år (UMO.se)

Kurs om levnadsvanor (sundkurs.se)

Behöver du hjälp med att förbättra dina matvanor, går det bra att ta kontakt med din vårdgivare för råd och stöd. Fråga din vårdcentral vad de kan erbjuda eller ta en kontakt med den digitala levnadsvanemottagningen

Lista över vårdcentraler i Region Örebro län

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 2 mars 2023