Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Hälsa och livsstil

Det finns mycket du kan göra själv för att bibehålla och förbättra din hälsa. Små förändringar i dina vanor kan göra stor skillnad när det gäller till exempel tobak, alkohol, fysisk aktivitet och matvanor. Genom att ta hand om dig själv och prioritera din hälsa kan du minska risken för många sjukdomar och hälsobesvär. Det är aldrig för sent att förändra sina levnadsvanor.

Här hittar du råd och tips om vad du kan göra själv för att bibehålla och förbättra din hälsa. 

Om du behöver råd eller stöd i livsstilsfrågor är du välkommen att ta kontakt med din vårdcentral. Vi kan stödja dig med bland annat tobaksavvänjning, alkohol- och matvanor och att öka din fysiska aktivitet på ett sätt som passar dig.

 

Hand som gör en avvisande gest mot ett vinglas som erbjuds.

Alkohol

Alkohol påverkar kroppen negativt, även om du bara dricker lite. Men det finns stöd för den som behöver för att minska drickandet.

Människor som promenerar vid åkanten.

Fysisk aktivitet

All form av rörelse är bra för kroppen. Den bästa motionen är den som blir av! Lite är bättre än inget, och mer är bättre än lite.

Hand som kryddar mat som lagas i en stekpanna på en spis.

Matvanor

Hälsosamma matvanor kan minska risken för vissa sjukdomar och förbättra din hälsa. Varje liten förändring i kosten kan göra skillnad.

En person lägger en tröstande arm om ryggen på en annan person.

Psykisk hälsa

Att ta hand om sig själv och sin kropp ökar det psykiska välbefinnandet. Mycket kan du göra själv, men det finns också hjälp att få.

Ung kvinna som sitter och sover lutad över ett skrivbord.

Stress och sömn

Har du svårt att varva ner? Blir du lätt irriterad? Tar det lång tid innan du somnar? Detta är några tecken på stress och sömnproblem.

Händer som bryter av en cigarett.

Tobak och nikotin

Tobak och nikotin påverkar din kropp negativt, men det är aldrig för sent att sluta. Din kropp börjar återhämta sig nästan direkt.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 3 mars 2023