Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Antibiotikan räddar liv – nu måste den skyddas

Nyhet 2018-11-15

Varje år dör 33 000 personer i Europa som en följd av antibiotikaresistenta bakterier. Det vill Region Örebro län och flera andra europeiska myndigheter och organisationer råda bot på genom att skydda antibiotikan.

Varje sekund, minut och dag räddar antibiotikan liv. I Sverige är det ett av de viktigaste läkemedlen – och så ska det förhoppningsvis fortsätta vara. Men ju mer antibiotika som används, desto snabbare ökar spridningen av de resistenta bakterierna. I värsta fall riskerar antibiotikan att bli verkningslös i framtiden.

- Därför är det viktigt att alla hjälps åt för att skydda antibiotikan, så att den kan fortsätta rädda liv när det behövs, säger Mårten Prag, överläkare på infektionskliniken på Universitetssjukhuset Örebro.

Utskriven antibiotika minskar i länet

Ett sätt att skydda antibiotikan är att vara återhållsam med användningen. Ett nationellt mål säger att inte fler än 250 recept per 1 000 invånare och år bör skrivas ut. Dit återstår ännu en bit, men i Örebro län går arbetet åt rätt håll. Från den 1 oktober 2017 till den 30 september 2018 har antalet antibiotikarecept minskat med 4 procentenheter, och ligger nu på 283,5. Det placerar Örebro län på 6:e plats i landet, och under genomsnittet för landet som är 299,9.

- Ett stort ansvar för att komma till rätta med problemet med resistenta bakterier vilar på oss och andra myndigheter. Men också som enskild person finns det mycket du kan bidra med för att skydda antibiotikan. Bland annat genom att tvätta händerna för att undvika smitta och att lämna in överbliven antibiotika på apoteket istället för att använda den vid ett senare tillfälle, säger Mårten Prag.

- Man bör inte heller köpa antibiotika på nätet, det finns risk att man får tabletter som kan vara farliga att använda, säger Mårten Prag.

Stort problem i Europa

Antibiotikaresistensen är sedan tidigare ett stort problem på flera håll i världen, och Europa är inte förskonat. Enligt en forskningsstudie dör 33 000 personer i Europa av infektioner orsakade av antibiotikaresistenta bakterier. I Europa är problemen störst i de södra delarna, men nu börjar det också bli ett reellt problem här i Sverige.

- I studien beskrivs åtta olika typer  av resistenta bakterier, och tidigare i år drabbades sjukvården i Örebro län av en av dessa bakterietyper. Hotet är avvärjt för denna gång, men det visar mer än någonsin att vi måste ta frågan om antibiotikaresistens på största allvar, säger Mårten Prag.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 15 november 2018

Innehållsansvarig: Carl Olsson

Publicerad av Carl Olsson