Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Örebroforskare får 28 miljoner kronor från Vetenskapsrådet

Nyhet 2018-11-30

Stora forskningsanslag via Vetenskapsrådet från fonden för klinisk behandlingsforskning har för första gången tilldelats forskare inom Region Örebro län.

Effekten av nya gränsvärden för graviditetsdiabetes

Helena Fadl, överläkare på kvinnokliniken, har fått ett anslag på 18,2 miljoner kronor. Hon ska studera effekten av nya gränsvärden för graviditetsdiabetes i Sverige. Studien är den första i sitt slag och ett stort nationellt material kommer att utvärderas, cirka 65-70 000 graviditeter kommer att inkluderas.

Behandling med betablockad till patienter med KOL

Josefin Sundh, överläkare på lungsektionen vid hjärt-lung-fysiologiska kliniken, har fått 10,5 miljoner kronor från Vetenskapsrådet. Hennes forskningsområde är folksjukdomen Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom (KOL).

Vid KOL har man en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, förvärringsepisoder av KOL och förtida död. Hon undersöker om behandling med betablockad till patienter med KOL utan tidigare känd hjärtkärlsjukdom skyddar mot ett sammanslaget mått av förvärringsepisoder, hjärtkärlhändelser och dödsfall.

Forskarna berättar om sina studier den 14 december

Det finns möjlighet att höra mer om forskarnas studier den 14 december klockan 7.45-8.30 på Fredagsforum i Wilandersalen på Universitetssjukhuset Örebro.

Bilden: Josefin Sundh och Helena Fadl.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 4 december 2018

Innehållsansvarig: Elin Abelson

Publicerad av Carl Olsson