Förskolor i Åsbro och Granbergsdal får Ungdomens naturstipendium

Ungdomens naturstipendium 2019 tilldelas Lonnhyttan, Granbergsdals förskola och fritids, samt Sågarvallens förskola i Åsbro. De får vardera 10 000 kronor och varsitt diplom. Det beslutade Region Örebro läns regionala tillväxtnämnd den 11 december.

- Att unga människor är djupt engagerade i miljö- och hållbarhetsfrågor vet vi vid det här laget, säger Irén Lejegren (S), regionråd och ordförande i regionala tillväxtnämnden. Vi behöver inte gå längre än till våra förskolor och skolor för att förstå detta.
- Sågarvallens förskola i Åsbro och Lonnhyttan och Granbergsdals förskola och fritids är goda exempel på att jorden vi ärvde kommer att hamna i goda händer. Här lär sig barnen från unga år förstå de viktiga sambanden mellan människa och miljö.

Sågarvallens förskola
Sågarvallens förskola i Åsbro är en förskola som har naturprofil sedan fler år tillbaka och arbetar med en aktiv förskolegård där odling på olika sätt har varit en stor del av arbetet. I mars 2019 gick förskolan med i Grön Flagg, ett lärandeprogram inom hållbar utveckling som drivs av Håll Sverige Rent. Sågarvallens förskola vill ytterligare utveckla sitt arbete med biologisk mångfald och fortsätta arbeta mot hållbar utveckling för att göra barn och vårdnadshavare mer medvetna, och lära sig mer inom dessa områden.

Lonnhyttan och Granbergsdals förskola och fritids
Lonnhyttan och Granbergsdal förskola och fritidsverksamhet är också en Grön Flagg certifierad skola som ständigt arbetar med återvinning, natur och miljö på olika sätt. Det innebär bland annat att sätta och så frön och plantor som sedan säljs på Grankul, skolans egen dag i maj. På skolgården finns planeringslådor och nya äppelträd. Här finns också ett hönshus dit barnen kan gå med överbliven mat. Kompostering har också blivit ett stort intresse för barnen med satsning på en varmkompost där hela processen från frö till måltid levandegörs.

Sidan granskades den 12 december 2019

Innehållsansvarig: Sten Lundberg