Fortsatta problem med leveranser av sjukvårdsmaterial

Det råder fortsatt stora problem med leveranser av alla förbrukningsvaror till Region Örebro län från Apotekstjänst AB. För att lösa problemen har Region Örebro län inrättat rutiner för att få leveranser från andra leverantörer som kan tillhandahålla material och inom den tid som krävs. Regionen har också upprättat ett eget tillfälligt lager för att fördela material mellan olika enheter inom länets hälso- och sjukvård.

All vård bedrivs som vanligt och inga operationer eller annan livsuppehållande verksamhet påverkas på grund av bristen på varor. Patientsäkerheten är inte hotad. I nuläget har arbetet inom Region Örebro län handlat om att lösa situationen på kort sikt och säkra att verksamheten fungerar under helgen. Alla de åtgärder som gjorts under veckan bedöms tillräckliga för att klara lördag och söndag.

- Situationen är allvarlig och det är väldigt osäkert när problemen är lösta, säger Claes-Mårten Ingberg, chefläkare med ansvar för beredskapsfrågor. Inom hälso- och sjukvården måste vi i första hand säkerställa att det finns instrument och material för att kunna bedriva akut sjukvård och livsuppehållande behandling. Men vi måste också säkerställa att det finns till exempel desinfektionsmedel, handskar, förkläden och liknande för att upprätthålla patientsäkerheten.

Bakgrund

Orsaken till leveransproblemen är att Varuförsörjningen, som sköter upphandling av förbrukningsmaterial inom fem regioner, bytt till en ny distributör den 1 oktober. Den nya distributören, Apotekstjänst AB, har sedan starten den 1 oktober haft allvarliga problem med sina IT-system, vilket har lett till att många varor inte kommit fram till sjukvården.

De fem regioner som samarbetar inom Varuförsörjningen är Region Örebro län, Uppsala, Sörmland, Västmanland och Dalarna.

Claes-Mårten Ingberg, chefläkare med ansvar för beredskapsfrågor

Inger Nordin Olsson, chefläkare Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Karl Löfroth, länschef för Transport och logistik