Region Örebro län är bra på vård vid hjärtinfarkt

Den akuta vården av patienter som drabbas av hjärtinfarkt fungerar mycket väl inom Region Örebro län. Det visar den mätning som det nationella kvalitetsregistret Swedeheart presenterar.

- Det är glädjande att vi får ett bevis på att den akuta vården av hjärtinfarkter fungerar bra inom Region Örebro län. Vi har under flera år arbetet för att succesivt höja kvaliteten i hela vårdkedjan, och dagens resultat visar att vårt arbete varit lyckosamt, säger Thomas Kellerth, överläkare vid hjärt-lung-fysiologiska kliniken på Universitetssjukhuset Örebro.

Tiden är avgörande

En av flera samverkande framgångsfaktorer för Region Örebro läns del är en effektiv ambulanssjukvård där man med ett EKG snabbt kan identifiera infarktpatienter så att de utan dröjsmål kan föras till röntgen och behandling på sjukhus..

- Det gäller att återupprätta blodflödet i de kranskärl som stängts av, och då är tiden jätteviktig. För varje minut som går dör hjärtmuskelvävnad, säger Thomas Kellerth.

Förbättring jämfört med fjolåret

I Swedehearts årligt återkommande sammanställning, där det akuta omhändertagandet kombineras med åtgärder för att förhindra en upprepad infarkt, får Universitetssjukhuset ett kvalitetsindex på 8,5 av totalt 11. Det är något bättre än förra året, och enligt Thomas Kellerth kan förbättringen till stor del förklaras av ett framgångsrikt arbete kring kolesterol.

- Vi är dock inte nöjda med att ha nått hit. Även om vi arbetar hårt med livsstilsfrågorna kan vi bli ännu bättre när det gäller till exempel rök-, kost- och motionsvanor, säger Thomas Kellerth.

Lasaretten i Karlskoga och Lindesberg skuggar Universitetssjukhuset Örebro med ett kvalitetsindex på 7,5.

Fakta Swedeheart

Swedeheart är ett rikstäckande register för kranskärlssjukvård. Registret startades av hjärtläkare i mitten av 1990-talet i syfte att mäta och jämföra omhändertagandet av patienter med hjärtinfarkt. Registret är nationellt heltäckande och omfattar även kranskärlsröntgen, kranskärlsingrepp, hjärtkirurgi och sekundärprevention.

Sidan granskades den 14 februari 2020

Innehållsansvarig: Carl Olsson